Гете-институт Скопје во соработка со Кинотеката по осми пат го организира Фестивалот за слика и филм за деца и млади (БУФ). Фестивалот ќе се одржи од 15 до 20 април 2019 во Кинотеката и на него ќе се прикажува висококвалитетен избор на германски филмови за деца и млади.

Богатата програма BUFF 2019 на осмото издание на филмскиот фестивал ветува уживање во филмови за сечиј вкус. На програмата се наоѓаат пет актуелни и возбудливи играни филмови. Сите ќе бидат прикажани во оригинал со превод на македонски и албански јазик. Тие се наменети за сите деца кои можат да го читаат преводот или разбираат германски јазик.

15 АПРИЛ (ПОНЕДЕЛНИК), 12:00 ч.

17 АПРИЛ (СРЕДА), 18:00 ч.

ЉУБОПИТНИОТ ТОБИ И ТАЈНАТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА

(Checker Tobi und das Geheimnis unseres Planeten / Checker Tobi and the mystery of our planet)

Игран филм, Германија

2019, 86 мин., колор, ДСП

Режија: Мартин Тишнер (Martin Tischner)

Сценарио: Мартин Тишнер (Martin Tischner)

Улоги:  Тобијас Крел, Даниела Јансен, Ина Клајц, Ули Кунц, Ула Ломан(Tobias Krell, Daniela Jansen, Ina Kleitz, Uli Kunz, Ulla Lohmann)

Љубопитниот Тоби се наоѓа на пат со пиратите кога во брановите открива мистериозна порака во шише. Во неа е скриена загатка. Но, за да се реши загатката, нему му треба тајната на нашата планета. Така започнува најголемото авантуристичко патување во неговиот живот: Тоби оди на работ на еден активен вулкан, во подводниот свет на Тихиот Океан, заедно со климатолозите оди на вечниот мраз и на крај, во индиската метропола Мумбај. Секако, тој добива помош од многуте пријатели-експерти низ целиот свет. Во писмото, исто така, Тоби наоѓа многу важни насоки.

Возрасна категорија: За сите возрасти

Влезница: 25 денари

 

15 АПРИЛ (ПОНЕДЕЛНИК), 14:00 ч.

18 АПРИЛ (ЧЕТВРТОК), 10:00 ч.

ВЕНДИ 2 – ДРУГАРСТВО ЗАСЕКОГАШ

(Wendy 2 – Freundschaft für immer / Wendy 2 – Friendship Forever)

Игран филм, Германија

2018, 97 мин., колор, ДСП

Режија: Хано Олдердисен (Hanno Olderdissen)

Сценарио: Каролине Хехт (Caroline Hecht)

Улоги:  Јуле Херман, Кристијан Аларс, Јасмин Герат, Лоренцо Гермено, Јулиус Хоц (Jule Hermann, Christian Ahlers, Jasmin Gerаt, Lorenzo Germeno, Јulius Hotz)

Веќе една година Венди живее среќно заедно со своите родители на имотот за јавање коњи на нејзината баба. Но, тој e во опасност. Кога Венди дознава за младинскиот турнир, сака да учествува, а со парите што ќе ги добие како награда сака да го спаси поседот. Сепак, има еден проблем. На Венди ѝ е потребен соодветен коњ. Нејзиниот коњ Дикси не е подготвен да прескокнува пречки. Пени, спортскиот коњ, е истрауматизиран и најпрво мора да се лекува. Значи, Венди ќе мора истовремено да се грижи за Пени и да внимава Дикси да не стане љубоморен. Дали ќе успее во тоа?

Возрасна категорија: За сите возрасти

Влезница: 25 денари

16 АПРИЛ (ВТОРНИК), 12:00 ч.

18 АПРИЛ (ЧЕТВРТОК), 14:00 ч.

ПОМОШ, ГИ СМАЛИВ РОДИТЕЛИТЕ

(Hilfe, ich hab meine Eltern geschrumpft / Help, I Shrunk my parents)

Игран филм, Германија

2018, 93 мин., колор, ДСП

Режија: Тим Трагесер (Tim Trageser)

Сценарио: Герит Херманс (Gerrit Hermans)

Улоги: Оскар Кејмер, Лина Хескер, Ања Кинг (Oskar Keymer, Lina Hüesker, Anja Kling)

На Феликс во меѓувреме му оди добро во гимназијата Ото Леонард, каде сè уште си подигрува духот на истоимениот основач на училиштето. Но за жал, на добриот дух му се придружува и злиот дух на  некогашната директорка  Хулда Боцкобрадовска. Но, и дома работите не се одвиваат како што треба: родителите на Феликс сакаат со него да се преселат во Дубаи, каде што татко му добива нова понуда за работа. Но Феликс посакува, неговите родители некогаш да го направат тоа. Како и претходно, неговата желба одеднаш се остварува, кога мама и тато се смалуваат при средба со воскреснатата Хулда.

Возрасна категорија: Сите возрасти
Влезница:  50 денари

 

16 АПРИЛ (ВТОРНИК), 14:00 ч.

20 АПРИЛ (САБОТА), 12:00 ч.

ЏИМ КОПЧЕ И ЛУКАС МАШИНОВОЗАЧОТ

(Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer / Jim Button and the Luke the Engine Driver)

Игран филм, Германија

2018, 110 мин., колор, ДСП

Режија: Денис Ганзел (Dennis Gansel)

Сценарио: Дирк Анер, Ендру Биркин и други (Dirk Ahner, Andrew Birkin, et al..)

Улоги:  Хенинг Баум, Соломон Гордон, Анете Фриер, Милан Пешл, Кристоф Марија Хербст (Henning Baum, Solomon Gordon, Annette Frier, Milan Peschel, Christoph Maria Herbst)

Некаде во далечното море се наоѓа островот Лумерланд, на кој живеат само четворица жители: Кралот Алфонс Петнаесет-до-Дванаесетти и неговите тројца поданици: машиновозачот Лукас, сопственичката на продавницата, госпоѓа Штооо и господин Ракав. Еден ден поштенскиот брод доставува мистериозен пакет: бебе! Кога Џим Копче, малото момче од пакетот, ќе порасне, островот станува премал за сите. Некој мора да си замине, заклучува кралот. Така, Џим, Лукас и Ема ја напуштаат својата татковина и започнуваат авантуристичко патување. Дали ќе успеат да најдат решение за да се вратат во Лумерланд?

Возрасна категорија: За сите возрасти

Влезница: 25 денари

 

17 АПРИЛ (СРЕДА), 12:00 ч.

19 АПРИЛ (ПЕТОК), 12:00 ч.

20 АПРИЛ (САБОТА), 14:00 ч.

ТИМ ТАЛЕР ИЛИ МОМЧЕТО ШТО СИ ЈА ПРОДАДЕ НАСМЕВКАТА

(Timm Thaler oder Das verkaufte Lachen / The Legend of Timm Thaler or The Boy Who Sold His Laughter)

Игран филм, Германија

2017, 102 мин., колор, ДСП

Режија: Андреас Дрезен (Andreas Dresen)

Сценарио: Александер Адолф, според роман на Џејмс Крус (Alexander Adolph, James Krüss)

Улоги:  Арвед Фризе, Јустус вон Донањи, Аксел Прал, Андреас Шмит, Јуле Херман (Arved Friese, Justus Von Dohnanyi, Axel Prahl, Andreas Schmidt, Jule Hermann)

Тим Талер е момче кое нема посебна причина да се смее. Сепак, тој често се смее, а со тоа ги заразува и сите околу себе. Дури и мистериозниот барон Ловаѓ (анаграм за „ѓавол“) е воодушевен од насмевките на младото момче. Затоа ќе му понуди една необична зделка: ако Тим му ја продаде својата насмевка, за возврат тој никогаш веќе нема да загуби облог. Тим се согласува, но наскоро ќе зажали за одлуката. Набрзо согледува дека без насмевката е многу несреќен и затоа по секоја цена сака да си го врати од баронот своето вистинско богатство. Иако ѓаволскиот договор не може да се поништи толку лесно, Тим не се предава.

Возрасна категорија: За сите возрасти

Влезница: 25 денари

Leave a comment