Вечерва (24 мај, петок) во 19  часот во Копенхаген, Данска, во организација на Данскиот филмски инситут ќе биде отворен Фестивалот на македонски современ филм.

Во селекција на филмскиот критичар Гена Теодосиевска, данската публика во следнава недела ќе има можност да ги проследи филмовите: „Исцелител“ во режија на Ѓорче Ставрески, „Превртено“ на режисерот Игор Иванов Изи, „Три дена во септември“ во режија на Даријан Пејовски, „Балканот не е мртов“ во режија на Александар Поповски и „Амок“ на режисерот Вардан Тозија.

Гена Теодосиевска

Овој настан е  продожување на соработката меѓу ИФФК „Браќа Манаки” и Данскиот филмски институт откако пред две години во програмата „Земја во фокус” беше претставена данската современа кинематографија.

Сцена од „Исцелител“

Честа да го отвори фестивалот му припадна на филмот „Исцелител“ на Ѓорче Ставрески. На отворањето вечерва пред публиката ќе се обратат Јеспер Андерсон, претставник на Данскиот филмски институт, Гена Теодосиевска, директор на фестивалот „Браќа Манаки“ и амбасадорот на Северна Македонија во Кралството Данска,  Александар Новотни.

По проекцијата на филмот,  амбасадата ќе приреди коктел за поканетите гости.

 

Leave a comment