Преземи:

Кинотечен месечник 17

Билтен 17

Скопје, 1979

 

Содржина:

ПОВОДИ

XVIII кинотечен циклус „Мајстори на екранот“
– Орсон Велс или премостливост на конформизмот
– Податоци и филмографии

XIX кинотечен циклус „Научна фантастика“
– Парадоксот, како извор на фантастичното
– Научнофантастичниот филм помеѓу минатото и иднината
– На работ
– Варијациите и филмската фантастика – патување од познатото до непознатото и назад
– Портрет: Стенли Кјубрик
– 2001: новиот мит
– Последен од вселениците
– Разговор на Ерик Норден со Кјубрик
– Податоци и филмографии

 

ИН МЕМОРИЈАМ:
– Николас реј – простори на судбината
– Џон Вејн и неговиот мит

 

АРХИВ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ
– Кинематографијата во Македонија до 1918 г.

 

Leave a comment