Преземи:

Кинотечен месечник 24

Скопје, 1981

Содржина:

АРХИВ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ

20 години од „Мирно лето“
-Кроки за портрет (И. Петрушева)
-Избор текстови:
„Мирно лето“ пред снимање
Мирна комедија (Б. Заревски
Конечно: успешна комедја (П. Бошковски)

Скици за историјата на македонската филмска критика

-Македонската филмска критика, II дел (М. Чепинчиќ)
-Избор текстови:
Туѓи манири на нашето тло (Ц. Станоевски)
Твој нерамноправен, разединет, единствен свет (Ѓ. Василевски)

-Сеќавање:
„Мирните лета“ и „Времињата без војна“ на еден критичар (И. Емин)

 

ПОВОДИ

Кинотечна програма 1980-81
– Диви јагоди (Р. Сремец) превод
– Преобразбите на „Жил и Џим“ (Ѓ. Василевски)
– Горчливиот ориз (Ф. Д. Џаматео), превод
– Сенките на заборавените претци (Б. Куновски)

 

ИН МЕМОРИЈАМ
– Раул Волш (М. Чепинчиќ)
– Задоцнети зборови за Марк Донско (М. Чепинчиќ)

 

ОТВОРЕН ФИЛМСКИ УНИВЕРЗИТЕТ
– Техничките својства на филмот (Ѓ. Василевски)
– Што е, всушност, филмот (Р. Мунтиќ)
– Научна фантастика – уводно размислување (Т. Фрелих)

 

ЕСЕЈ
– Изворите на филмските пораки (Ѓ. Василевски

 

КИНОТЕЧЕН ИНФОРМАТОР
– Воркапиќ и новиот Холивуд (Б. Зечевиќ)
– нови книги: Еоел Бирш „За оддалечениот набљудувач (Е. Калафатовиќ)

Leave a comment