3 ДЕКЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК), 20:00 ч.

ВРВКИ

(Sruchim/Laces)

Игран филм, Израел

2018, 98 мин., колор, ДСП

Режија: Јаков Голдвасер (Jacob Goldwasser)

Сценарио: Хаим Мерин (Haim Merin)

Улоги: Нево Кимхи (Nevo Kimchi), Дов Гликман (Dov Glickman), Евелин Хагоел (Evelin Hagoel)

Гади е дете возрасен со благи пречки во развојот, со уникатна смисла за хумор, заразно смеење и бескраен оптимизам. Ненадејната смрт на мајката го принудува привремено да се пресели во куќата на својот биолошки татко, од кого бил отуѓен скоро цел живот. Рувен, таткото на Гади, заглавен во сопствените проблеми, никогаш особено не ја сакал комуникацијата со својот чуден син. Но, скриената љубов меѓу таткото и синот се зацврстува сè повеќе како што повторно се запознаваат. Бескрајниот оптимизам на Гади ќе ги утешува во време кога ќе мора да се справуваат со турбуленциите на животот.

4 ДЕКЕМВРИ (ВТОРНИК), 20:00 ч.

НУЛА МОТИВАЦИЈА

(Efes be-yachasei enosh/ Zero Motivation)

Игран филм, Израел

2014 г., 97 мин., колор, ДСП

Режија: Талија Лави (Talya Lavie)

Сценарио: Талија Лави (Talya Lavie)

Улоги: Дана Ивги (Dana Ivgy), Нели Тагар (Nelly Tagar), Шани Клајн (Shani Klein)

Во далечна пустинска воена база, група млади жени војници, сите израелски регрути, служат војска играјќи компјутерски игри, пеејќи поп-песни и заговарајќи како да ги префрлат на служба во Тел Авив додека им служат кафе на мажите кои ги држат конците. Ова е израелски филм исполнет со интелигентни, бистри жени со смисла за хумор кои ги користат хефталиците како автоматско оружје. Ако постои војна, тогаш тоа е војна против досадата, лошите униформи, глупавите правила и правењето на една работа по три пати. Првиот филм на Талија Лави е одговорот на Израел на Лена Дунам, сценаристот на серијата Девојки на HBO: Нула мотивација освои урнебесни критики и огромна публика.

5 ДЕКЕМВРИ (СРЕДА), 20:00 ч.

СПАСУВАЈЌИ ГО НЕТА

(Lehazil еt Neta/Saving Neta)

Игран филм, Израел

2016 г., 90 мин., колор, ДСП

Режија: Нир Бергман (Nir Bergman)

Сценарио: Еран Бар Гил (Eran Bar Gil), Нир Бергман (Nir Bergman)

Улоги: Ротем Абухаб (Rotem Abuhab), Ема Алфи Ахарон (Emma Alfi Aharon), Наама Арлаки (Naama Arlaky)

Четири жени со хаотичен живот запознаваат мистериозен странец, Нета, чија чесност и чувствителност им помага повторно да се поврзат со нивните семејства. Кога животот на Нета ќе тргне во погрешен правец, тој прави сè што може за да се врати на вистинскиот пат. Неговата приказна се раскажува преку средбите што ги има со овие жени во текот на една година, во клучни пресвртници и за нив и за него. Секој лик е одраз на друг лик и прашањето што се поставува во една понекогаш се одговара во друга приказна.

6 ДЕКЕМВРИ (ЧЕТВРТОК), 20:00 ч.

СЛАТКАРОТ

(Haofeh mi Berlin / The Cakemaker)

Игран филм, Израел/Германија

2017, 105 мин., колор, ДСП

Режија: Офир Раул Грејзер (Ofir Raul Graizer)

Сценарио: Офир Раул Грејзер (Ofir Raul Graizer)

Улоги: Сара Адлер (Sarah Adler), Зохар Штраус (Zohar Shtrauss), Тим Калхоф (Tim Kalkhof), Сандра Саде (Sandra Sade), Рој Милер (Roy Miller)

Томас, млад германски пекар, има афера со Орен, женет Израелец, кој често патува во Берлин поради бизнис. Кога Орен ќе загине во сообраќајна несреќа во Израел, Томас патува во Ерусалим за да најде одговори за неговата смрт. Под измислен идентитет, Томас се инфилтрира во животот на Анат, вдовицата на неговиот љубовник, која е сопственик на едно кафуле во Ерусалим. Тој почнува да работи за неа – прави германски торти и колачи, кои ќе го вратат во живот нејзиното кафуле. Томас се вклучува во животот на Анат на начин на којшто воопшто не очекувал и за да ја скрие вистината, ја проширува лагата до граници од каде што нема враќање.

7 ДЕКЕМВРИ (ПЕТОК), 20:00 ч.

НА МАПАТА

(On the map)

Документарен филм, САД

2016, 85 мин., колор, ДСП

Режија: Дани Менкин (Dani Menkin)

Сценарио: Дани Менкин (Dani Menkin)

НА МАПАТА ја раскажува приказната за европскиот шампион во 1977 година, Макаби од Тел Авив, кој ја освојува титулата во време кога Средниот Исток сѐ уште заздравува од војната на Јом Кипур во 1973, олимпискиот масакар во 1972 во Минхен и киднапирањето на летот на Ер Франс од Тел Авив во 1976. Преку призмата на спортот, НА МАПАТА зборува за тоа како еден тим успеа да ги освои срцата на нацијата сред домашни превирања и глобалните махинации на Студената војна.

Филмот раскажува како еден „аутсајдер“ израелски кошаркарски тим однесе победа над европските кошаркарски велесили, вклучувајќи го и ЦСКА Москва (на Западот познат и како „Црвената армија“), тим што одбивал да се натпреварува со Израелци. Веднаш по оваа историска и емотивна победа, израелско-американскиот херој Тал Броди стана нераскинлив дел од историјата на младата држава кога изјави: „Израел е НА МАПАТА, не само во спортот туку во сѐ“.

7 ДЕКЕМВРИ (ПЕТОК), 21:40 ч.

СИРИСКИОТ ПАЦИЕНТ

(Hapaтzua Hasuri/ The Syrian Patient)

Документарен филм, Израел

2017 г., 61 мин., колор, ДСП

Режија: Рахели Шварц (Racheli Schwartz)

Под закрила на темнината, група војници пренесуваат ранети Сиријци во Израел.

Ова е нераскажаната приказна за херојство во тешки услови. Како што беснее војната во Сирија, ранети војници и цивили тајно се пренесуваат во Израел за помош. Овој филм за првпат ни дава можност да фрлиме поглед во комплексните и трогателни врски меѓу поранешните непријатели – пациентите и докторите. Сведоци сме на приказните на неколкумина Сиријци кои се будат во израелска болница. Можеби претходно би се чувствувале дека се на непријателска територија, но сега препознаваат дека хуманоста и надежта се можни во овој свет. Филмот ја прикажува хуманоста меѓу луѓето, Сиријци и Израелци, од различна перспектива: поранешните непријатели стануваат партнери во борбата за живот.

Leave a comment