Вчера во Скопјне почина легендарниот филмски работник, тонскиот снимател Глигор Паковски – Гицо.

Закопот ќе се одржи утре, на 28 јануари, од 11:30 часот на Градските гробишта Бутел, капела 10:30 часот.

Паковски е роден во Галичник, 1932. По завршување на Вишата сојузна електростопанска школа во Скопје 1953 година се вработува во продуцентската куќа „Вардар филм“ – Скопје, каде го минува својот работен век како тонски снимател, односно монтажер на звук. Играниот филм ВОЛЧА НОЌ и документарниот РИТАМ И ЗВУК се првите задачи на Пакоски. Филмографијата на Глигор Пакоски е обемна, својог авторски придонес го дава во 24 играни и во повеќе од 150 документарни филмови. Добитник е на повеќе награди и признанија меѓу кои, две златни арени за тон на Филмскиот фестивал во Пула, две златни плакети на Југословенскиот фестивал за документарен и краткометражен филм како и Републичките награди 11 Октомври и 13 Ноември.

Паковски е добитник и на наградата „Златен објектив“ за 2014 година, која Кинотеката на Македонија ја доделува за исклучителен придонес во македонската кинематографија.

Награди: 1973 ФЈИФ Пула,Златна арена за тон / „Татко“ 1976 Награда 11 ОКТОМВРИ / „Австралија, Австралија“ 1976 Награда 13 НОЕМВРИ / „Селанска буна“ 1978 ФЈДКФ Белград, Златен медал Белград за тон / „Угич“ 1979 ФЈДКФ Белград, Златен медал Белград за тон / „Голгота“, „Дае“ 1985 ФЈИФ Пула, Златна арена за тон / „Јазол“

Филмови: 1971 УМИР КРВИ, тон снимател, монтажа на тон, ФРЗ – Белград, Косова филм Приштина; 1974 УЖИЧКА РЕПУБЛИКА тон снимател, игран, Инекс филм Белград; 1975 СЕЛАНСКА БУНА (SELJAČKA BUNA), тон снимател, игран, Јадран филм Загреб, ФРЗ Белград; 1978 ДВОБОЈ ЗА ЈУЖНАТА ПРУГА (DVOBOJ ZA JUŽNU PRUGU), тон снимател, игран, ЦФС Кошутњак – ООУР Авала филм – Белград; 1979 ВЕТЕР И ДАБ (VETAR I HRAST), тон снимател, игран, Косово филм Приштина; 1997 НОЌ, тон снимател, игран, копродукција Вардар филм, Алба филм Тирана; 1998 ПЛАНЕТАРИУМ, тон снимател, документарен – целовечерен

Филмографија:

1955Волча ноќ ( Асистент тон снимател, )
1955Ритам и звук ( Асистент тон снимател, )
1957Конзервирани витамини ( Тон, )
1957Полог (економски преглед) ( Тон, )
1957Полог (туристички преглед) ( Тон, )
1957Средновековни фрески во Македонија ( Тон, )
1957Мерино ( Тон, )
1957Во стариот крај ( Тон, )
1957Бунт на куклите ( Асистент тон снимател, )
1957Сонце зад решетки ( Асистент тон снимател, )
1958По трагите на јагулите ( Тон, )
1958Македонски тутун III ( Тон, )
1959Прилеп, вчера и денес… ( Тон, )
1959Препородени полиња ( Тон, )
1959По врвиците на слободата ( Тон, )
1959Допири со смртта ( Тон, )
1959Бели штркови ( Тон, )
1960Прилепски тутун ( Тон, )
1960Во долината на цветовите ( Тон, )
1960Сонце на младоста ( Тон, )
1960Први Мај 1960 ( Тон, )
1960Погон 3 ( Тон, )
1960Фабрика за фрижидери „Битола“ ( Тон, )
1961Детето од колоната ( Тон, )
1961Македонија 1941 ( Тон, )
1961Твојот роденден ( Тон, )
1962Зимски импресии ( Тон, )
1962Граница ( Тон, )
1962Кој е виновен? ( Тон, )
1963Скопски репортер бр. 3 ( Тон, )
1963Нашата доверба ( Тон, )
1963Школите и универзитетот во скопската катастрофа ( Тон, )
1963Девојките од Мали ( Тон, )
1963Оваа пролет 1963 ( Тон, )
1963Невољите на покојникот К.К. ( Тон, )
1964Скопски репортер бр. 5 ( Тон, )
1964Школски распуст ( Тон, )
1964Кратовско злато ( Тон, )
1964Полошки огнови ( Тон, )
1964Последни номади ( Тон, )
1964Кеј 13 Ноември ( Тон, )
1964Средба на солидарноста ( Тон, )
1965Селидби ( Тон, )
1965Дванаесетте од Папрадник ( Тон, )
1965Охридските трубадури ( Тон, )
1965Предизборни разговори ( Тон, )
1965Рудник „Дамјан“ – Радовиш ( Тон, )
1966Темели на солидарноста ( Тон, )
1966Премонтажа ( Тон, )
1966Град на две води ( Тон, )
1966Венчавка на една фотографија ( Тон, )
1966Не ( Тон, )
1967Каде по дождот ( Тон, )
1967Мементо ( Тон, )
1967Тито во железарницата „Скопје“ ( Тон, )
1967Тито во Охрид ( Тон, )
1967На охридските извори ( Тон, )
1967Лето господово ( Тон, )
1968Планината на гневот ( Тон, )
1968Вирово ( Тон, )
1969И водите на Вардар ќе бидат скротени… ( Тон, )
1969ЗИК Пелагонија ( Тон, )
1969Еден летен ден во Охрид ( Тон, )
1969Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Тон, )
1969Magna Carta Libertatum (Документи за и против нашето време) ( Тон, )
1969Темно огледало ( Тон, )
1969Очи ( Тон, )
1970Цената на градот ( Тон, Монтажа на тон, )
1970Крсте Петков Мисирков ( Тон, )
1970Кирил и Методиј ( Тон, )
1970Празник ( Тон, )
1970Рудник „Тајмиште“ Кичево ( Тон, )
1970Човекот во црно ( Тон, )
1971Македонски дел од пеколот ( Тон, )
1971Жед ( Тон, Монтажа на тон, )
1971Тапанџии ( Тон, )
1971Рудник Демир Хисар – Сопотница ( Тон, )
1971Поле ( Тон, )
1972Светлините на градот ( Тон, )
1973Татко (Колнати сме, Ирина) ( Тон, Монтажа на тон, )
197399 ( Тон, Монтажа на тон, )
1974Скопски железнички јазол ( Тон, )
1974Sic Transit Gloria Mundi / Хераклеа ( Тон, )
1974Сто години железници во Македонија ( Тон, )
1976Еугенио Монтале ( Тон, )
1976Австралија, Австралија ( Тон, Монтажа на тон, )
1976Шестиот играч ( Тон, )
1976Вранештица ( Тон, )
1976Денес треба нешто да се случи ( Тон, )
1977Адам (5 до 12) ( Тон, Монтажа на тон, )
1977Исправи се, Делфина ( Тон, Монтажа на тон, )
1977Јас, Блага Мицанова ( Тон, )
1977Концерт мајстор ( Тон, )
1977Град херој – Прилеп и Прилепско во НОВ ( Тон, Монтажа на тон, )
1977Матуранти ( Тон, Монтажа на тон, )
1977Фаулбал ( Тон, )
1977Никола Мартиноски ( Тон, )
1977Очите мора да гледаат а срцето спие ( Тон, )
1977Фабрика за акумулатори „Злетово“ ( Тон, )
1978Отпор ( Тон, Монтажа на тон, )
1978Растење ( Монтажа, Тон, )
1978Побрзај, полека ( Тон, )
1978Угич ( Тон, Монтажа на тон, )
1978Подмолна сила ( Тон, )
1978Среќна Нова година ( Тон, Монтажа на тон, )
1978Лето Господово ( Тон, Монтажа на тон, )
1978Железниот преграб ( Тон, Монтажа на тон, )
1978Дупчачи ( Тон, Монтажа на тон, )
1979Луда птица ( Тон, Монтажа на тон, )
1979Бакнеж ( Тон, Монтажа на тон, )
1979Голгота ( Тон, Монтажа на тон, )
1979Икар ( Тон, )
1979Дае ( Тон, Монтажа на тон, )
1980Хомо догматикус ( Тон, )
1980Шоу ( Монтажа, Тон, )
1980Време, води ( Тон, )
1980Кога ( Тон, Монтажа на тон, )
1980Крвта на морето (сунѓер) ( Тон, )
1980Најдрагиот учител ( Тон, )
1981Во посета на Преспа… Струга… Охрид… ( Тон, )
1981ХЕ Маврово ( Тон, )
1982Афирмација ( Тон, )
1982Чистач ( Тон, )
1982Демагог ( Тон, Монтажа на тон, )
1982Љубовна приказна ( Тон, )
1982Јужна патека ( Тон, Монтажа на тон, )
1982Ткаачки ( Тон, )
1982Снимка за историјата ( Тон, Монтажа на тон, )
1982БОПС ( Тон, )
1982Опасноста се заканува ( Тон, )
1982Студенчица ( Тон, )
1982Мистериозниот предмет ( Тон, )
1982Полноќно сонце ( Тон, )
1983Отворен колосек ( Тон, Монтажа на тон, )
1984Нели ти реков ( Тон, Монтажа на тон, )
1984Хуаскаран – Анди ’82 ( Тон, )
1984Тунел ( Тон, )
1984Гостивар вчера и денес ( Тон, )
1985А ( Тон, )
1985Epur si muove (Сепак се движи) ( Монтажа, Тон, )
1985Јазол ( Монтажа на тон, )
1985Полноќни танцувачи ( Тон, )
1986Тоа е мојот живот ( Тон, Монтажа на тон, )
1986Два букета рајско цвеќе ( Монтажа на тон, )
1987Хај-фај ( Тон, Монтажа на тон, )
1987Тетово низ историјата и денес ( Тон, Монтажа на тон, )
1988Леонардо – прошетка ( Тон, Монтажа на тон, )
1988Леонардо – настинка ( Тон, Монтажа на тон, )
1988Леонардо – творец ( Тон, Монтажа на тон, )
1988Викенд на мртовци ( Тон, )
1988Сизиф ( Тон, )
1989Нерези ( Тон, Монтажа на тон, )
1989Да се остави трага ( Тон, )
1990Рибите на Охридското Езеро ( Тон, Монтажа на тон, )
1993Македонска сага ( Тон, Монтажа на тон, )
1993Светло сиво / Ѓавол во срцето ( Тон, )
1993Светло сиво / Прекрасен свет ( Тон, )
1993Светло сиво / Птицата Урубу и девица ( Тон, )
1994Чарли Паркер – љубов моја ( Тон, Монтажа на тон, )
1995Крај ( Тон, )
1997Преку езерото ( Соработник, )
1998In Continuo ( Тон, )

Leave a comment