Избрани наслови од поновата светска продукција и ретроспектива на филмското творештво на Федерико Фелини по повод 100-годишнината од неговото раѓање се срцевината на годинешното 23-то издание на Скопје филм фестивал.

Фестивалските проекции ќе се одржат под отворено небо во летното кино на Кинотеката.

Ретроспективата на Фекини е во соработка со Кинотека на Северна Македонија. Дизајнот на постерот е Зоран Кардула, чии минималистички постери инспирирани од филмовите на големиот италијански филмски творец ќе бидат изложени во галеријата на Кинотеката.

 

Среда
09.09.

19:00h
ВИСТИНСКАТА ИСТОРИЈА НА БАНДАТА КЕЛИ
TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG (2019) Режија: Justin Kurzel United Kingdom/ Australia 124 min.

21:30h
ЏУЛИЕТА ОД ДУХОВИТЕ
JULIET OF THE SPIRITS (1965)
Режија: Federico Fellini
Italy/France
137 min.

Четврток
10.09.

19:00h
ПРОБА НА ОРКЕСТАРОТ
ORCHESTRA REHEARSAL (1978)
Режија: Federico Fellini
Italy/Germany 70 min.

ТОБИ ДАМИТ/ TOBY DAMMIT (1968) Режија: Federico Fellini
France/Italy 45 min.

21:30h
ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ ВО ЧЕЧЕНИЈА
WELCOME TO CHECHNYA (2020)
Режија: David France
United States 107 min.

Петок
11.09.

19:00h
АДВОКАТ
THE LAWYER (2020)
Режија: Romas Zabarauskas
Lithuania 97 min.

21:00h
САТИРИКОН
SATYRICON (1969)
Режија: Federico Fellini
Italy 128 min.

Сабота
12.09.

19:00h
ЏИНЏЕР И ФРЕД
GINGER AND FRED (1968)
Режија: Federico Fellini
Italy/France/Germany 125 min.

21:30h
ДА БЕШЕ ЉУБОВ
IF IT WERE LOVE (2020)
Режија: Patric Chiha
France 82 min.

Недела
13.09.

19:00h
ГРАБЕЖ НА ВЕКОТ
THE HEIST OF THE CENTURY (2020)
Режија: Ariel Winograd
Argentina 114 min.

21:00h
КАЗАНОВА
CASANOVA (1976)
Режија: Federico Fellini
Italy 155 min.

Понеделник
14.09.

19:00h
ЛОШИ ПРИКАЗНИ
BAD TALES (2020)
Режија: Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo
Italy/Switzerland 98 min.

21:00h
БИКОВИ (ДЕНГУБИ)
BULLS (1953)
Режија: Federico Fellini
Italy/France 104 min.

ИСКУШЕНИЈАТА НА ДОКТОР АНТОНИО
THE TEMPTATIONS OF DOCTOR ANTONIO (1962)
Режија: Federico Fellini
Italy/France 45 min.

Вторник
15.09.

19:00h
ЕМА
EMA (2019)
Режија: Pablo Larraín
Chile 102 min

21:00h
ДАВИД, ГОЛИЈАТ И ПЕТЕЛ
DAVID, GOLIATH AND A ROOSTER (1960)
Режија: Slavko Janevski
Macedonia 21 min.

21:20h
А БРОДОТ ПЛОВИ
AND THE SHIP SAILS (1983)
Режија: Federico Fellini
Italy/France 128 min.

Среда
16.09.

19:00h
ФАНИ ЛАЈ
FANNY LYE DELIVER’D (2019) Режија: Thomas Clay
United Kingdom 112 min.

21:00h
ОСУМ И ПОЛ
EIGHT AND A HALF (1963)
Режија: Federico Fellini
Italy/France 138 min.

Проекциите ќе бидат на отворено. Билетите се бесплатни, но мора да се подигнат пред проекцијата заради ограничениот број на места. Мерките за заштита од КОВИД 19 ќе се запазат, задолжително е носење маски и држење дистанца.

Leave a comment