Сара Климоска меѓу десетте европски актерски имиња – Shooting Star за 2021 година

Сара Климоска меѓу десетте европски актерски имиња – Shooting Star за 2021 година

European Film Promotion оваа година ја избра македонската актерка Сара Климоска како една од десетте европски актерски откритија – European Shooting Stars 2021. Оваа манифестација ...
IN MEMORIAM: АКАДЕМИК ГЕОРГИ СТАРДЕЛОВ (1930-2021)

IN MEMORIAM: АКАДЕМИК ГЕОРГИ СТАРДЕЛОВ (1930-2021)

На 90-годишна возраст, почина академик Георги Старделов, еден од столбовите на македонската филозофска мисла и науката за убавото, филозоф, естетичар, есеист, книжевен критичар, антологичар, ...
РЕТРОСПЕКТИВА НА КИНОТЕКАТА ВО 2020: ГОДИНАТА ШТО СЕПАК НЕ ЈА ИЗЕДОА СКАКУЛЦИТЕ

РЕТРОСПЕКТИВА НА КИНОТЕКАТА ВО 2020: ГОДИНАТА ШТО СЕПАК НЕ ЈА ИЗЕДОА СКАКУЛЦИТЕ

Нема да биде ништо ново ако на почетокот на ретроспективата за кинотечната 2020 година ја споменеме светската здравствена криза предизвикана од пандемијата со вирусот ...
ОДРЖАН 49. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА НЕПРОФЕСИОНАЛЕН ФИЛМ: НАГРАДАТА НА УНИКА ЗА КИНОТЕКАТА

ОДРЖАН 49. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА НЕПРОФЕСИОНАЛЕН ФИЛМ: НАГРАДАТА НА УНИКА ЗА КИНОТЕКАТА

Кинотеката на Р.С. Македонија ја доби престижната Златна плакета од UNICA (Union Internationale du Cinéma / Интернационален филмски сојуз) за придонес и подршка во ...
Стартуваше проектот на ДФРМ „Македонски анимиран филм 1971 – 1991“

Стартуваше проектот на ДФРМ „Македонски анимиран филм 1971 – 1991“

Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ) го започна проектот „Македонски анимиран филм 1971 – 1991“ во онлајн форма преку лансирање на вебсајтот MACEDONIAN-ANIMATION.COM. ...
ПОРТРЕТ НА МИТКО ПАНОВ: ВОЈНА И (НЕ)МИР, пишува: Стојан Синадинов

ПОРТРЕТ НА МИТКО ПАНОВ: ВОЈНА И (НЕ)МИР, пишува: Стојан Синадинов

Еден од најплодните германски режисери од втората половина на 20 век и предводник на новиот германски филмски бран Рајнер Вернер Фасбиндер (Rainer Werner Fassbinder), ...
ДЕВЕТТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФИЛМСКИ ПРОЕКТ И КИНОТЕЧНИ ИСТРАЖУВАЊА

ДЕВЕТТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФИЛМСКИ ПРОЕКТ И КИНОТЕЧНИ ИСТРАЖУВАЊА

Деветтата сесија на ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА започна со разговори за идеите за снимање филмски етиди на учесниците под менторство на филмската и ТВ режисерка Марија ...
РЕВИЈА ФИЛМОВИ НА МИТКО ПАНОВ: КРЕНАТИ РАЦЕ ЗА ДОБРИ ФИЛМОВИ

РЕВИЈА ФИЛМОВИ НА МИТКО ПАНОВ: КРЕНАТИ РАЦЕ ЗА ДОБРИ ФИЛМОВИ

Кинотеката организира ревија филмови на режисерот, сценарист и продуцент Митко Панов на 9, 10 и 11 декември во кинотечната сала. Филмофилите ќе имаат можност ...