ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

Кинотеката деновиве ја збогати нејзината дигитална издавачка едиција со книгата ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година) ...
Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)

Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)

Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА – ПРЕЗЕМИ ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВАВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА(аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)Издавач: КИНОТЕКА ...
КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

Деновите во Лондон излезе од печат новата книга на англиски јазик на еминентниот бугарски филмолог и историчар на филмот Д-р Петар Крџилов (Петър Кърджилов ...
СЕЌАВАЊЕ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: 100 БЕСПЛАТНИ ДВД ИЗДАНИЈА СО НЕГОВИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

СЕЌАВАЊЕ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: 100 БЕСПЛАТНИ ДВД ИЗДАНИЈА СО НЕГОВИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Велат дека личностите кои ја задолжиле културата немаат датум на смртта, туку само на раѓањето. Сепак, утре (вторник, 16 јуни) одбележуваме една година од смртта на филмскиот ...
МОНОГРАФИЈАТА „МАНЧЕВСКИ“ НА САЈТОТ НА КИНОТЕКА

МОНОГРАФИЈАТА „МАНЧЕВСКИ“ НА САЈТОТ НА КИНОТЕКА

  Ексклузивното издание за Милчо Манчевски, еден од најзначајните и најнаградувани македонски режисери сега е достапно преку веб-страницата на Кинотеката . Монографијата „Манчевски“ во издание ...
„КНИЖЕВНОСТА ВО ДИЈАЛОГ СО ФИЛМОТ“ НА ЃОРГОСКА-ИЛИЕВСКА ДОСТАПНА ПРЕКУ ВЕБ-СТРАНИЦАТА НА КИНОТЕКА

„КНИЖЕВНОСТА ВО ДИЈАЛОГ СО ФИЛМОТ“ НА ЃОРГОСКА-ИЛИЕВСКА ДОСТАПНА ПРЕКУ ВЕБ-СТРАНИЦАТА НА КИНОТЕКА

Уште едно теоретско дело за филмската уметност е достапно преку веб-страницата на Кинотека на Северна Македонија. Станува збор за истражувачкиот труд „Книжевноста во дијалог ...
Монографија „Манчевски“

Монографија „Манчевски“

Монографија „Манчевски“ ПРЕЗЕМИ Манчевски „Монографија Манчевски“ е повеќегодишниот комплексен, меѓународен и мултидисциплинарен публицистички проект,чиј водач, уредник и автор е МаринаКостова,  а се реализираше во ...
КИНОТЕКА – ОНЛАЈН ДОСТАПНА И КНИГАТА НА ЧУПОСКИ ЗА АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ

КИНОТЕКА – ОНЛАЈН ДОСТАПНА И КНИГАТА НА ЧУПОСКИ ЗА АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ

Деновиве преку веб-страницата на Кинотеката на Северна Македонија за пошироката јавност достапно е уште едно филмолошко четиво – книгата „Христијанските слики и симболи и ...
АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски (филмолог, Кинотека) ФФФ ПРОЛЕТНИ ОНЛАЈН МИГРАЦИИ / PFF SPRING ONLINE MIGRATIONS Види го ...