ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: АУДИОВИЗУЕЛНИТЕ АРХИВИ СЕ БЕСЦЕНЕТО БОГАТСТВО НА КОЛЕКТИВНОТО СЕЌАВАЊЕ

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: АУДИОВИЗУЕЛНИТЕ АРХИВИ СЕ БЕСЦЕНЕТО БОГАТСТВО НА КОЛЕКТИВНОТО СЕЌАВАЊЕ

(Обраќање на директорот на Кинотеката на Северна Македонија, Владимир Ангелов, на одбележувањето на Светскиот ден на аудиовизуелното наследство 2020) 27 октомври е светски ден ...
ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА АУДИОВИЗУЕЛНОТО НАСЛЕДСТВО

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА АУДИОВИЗУЕЛНОТО НАСЛЕДСТВО

Денес (27 октомври, вторник) Кинотеката на Р.С. М. го одбележа Светскиот ден на аудиовизуелното наследство со неколку настани. Годинешново мото под кое светските филмски ...
Програма на 6. издание на ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

Програма на 6. издание на ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

Во организација на Македонското студентско етнолошко друштво на 28 октомври (среда) ќе се одржи 6. ЕТНОФФ. 17 часот – ОТВАРАЊЕ НА НАСТАНОТ 17:15-17:35 Андреа ...
„Исцелител“ е филм на месец ноември во Данската кинотека

„Исцелител“ е филм на месец ноември во Данската кинотека

Данската кинотека, под покровителство на Данскиот филмски институт, го прогласи филмот „Исцелител“ на режисерот Ѓорче Ставрески за филм на месец ноември. Филмот ќе има ...
ТРЕТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА ПОСВЕТЕНА НА МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА

ТРЕТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА ПОСВЕТЕНА НА МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА

Третата сесија на ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА започна со презентацијата на видеоесеите на неколку посетители и нивните опсервации на избраните теми. Филмската и телевизиска режисерка Марија ...
ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА ЈА ОДРЖА ВТОРАТА СЕСИЈА

ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА ЈА ОДРЖА ВТОРАТА СЕСИЈА

Денеска во Кинотеката на Македонија продолжи проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА со неговата втора сесија. На втората сесија филмската и телевизиска режисерка Марија Џиџева дискутираше со ...
ВРАЧЕНИ НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ И КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

ВРАЧЕНИ НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ И КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

На церемонијата што се одржа во просториите на Кинотеката на 14 октомври (среда), на која беа следени здравствените протоколи, на актерот и режисер Коле ...
ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ ЗА 2020 НА ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ И КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ

ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ ЗА 2020 НА ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ И КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ

На церемонијата што ќе се одржи во просториите на Кинотеката на 14 октомври (среда) во 13 часот, на актерот и режисер Коле Ангеловски и ...