Сунчица Уневска во жирито за арапски филмови на Канскиот фестивал

Сунчица Уневска во жирито за арапски филмови на Канскиот фестивал

За првпат во историјата на арапската кинематографија за најдобри филмови одлучуваше интернационално жири составено од 142 најеминентни критичари од 57 земји Македонската новинарка и ...
ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

Кинотеката деновиве ја збогати нејзината дигитална издавачка едиција со книгата ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година) ...
Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)

Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)

Илинденка Петрушева ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА – ПРЕЗЕМИ ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВАВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА(аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)Издавач: КИНОТЕКА ...
КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

Деновите во Лондон излезе од печат новата книга на англиски јазик на еминентниот бугарски филмолог и историчар на филмот Д-р Петар Крџилов (Петър Кърджилов ...
СЕЌАВАЊЕ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: 100 БЕСПЛАТНИ ДВД ИЗДАНИЈА СО НЕГОВИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

СЕЌАВАЊЕ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: 100 БЕСПЛАТНИ ДВД ИЗДАНИЈА СО НЕГОВИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Велат дека личностите кои ја задолжиле културата немаат датум на смртта, туку само на раѓањето. Сепак, утре (вторник, 16 јуни) одбележуваме една година од смртта на филмскиот ...
МОНОГРАФИЈАТА „МАНЧЕВСКИ“ НА САЈТОТ НА КИНОТЕКА

МОНОГРАФИЈАТА „МАНЧЕВСКИ“ НА САЈТОТ НА КИНОТЕКА

  Ексклузивното издание за Милчо Манчевски, еден од најзначајните и најнаградувани македонски режисери сега е достапно преку веб-страницата на Кинотеката . Монографијата „Манчевски“ во издание ...
„КНИЖЕВНОСТА ВО ДИЈАЛОГ СО ФИЛМОТ“ НА ЃОРГОСКА-ИЛИЕВСКА ДОСТАПНА ПРЕКУ ВЕБ-СТРАНИЦАТА НА КИНОТЕКА

„КНИЖЕВНОСТА ВО ДИЈАЛОГ СО ФИЛМОТ“ НА ЃОРГОСКА-ИЛИЕВСКА ДОСТАПНА ПРЕКУ ВЕБ-СТРАНИЦАТА НА КИНОТЕКА

Уште едно теоретско дело за филмската уметност е достапно преку веб-страницата на Кинотека на Северна Македонија. Станува збор за истражувачкиот труд „Книжевноста во дијалог ...