НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ: КАКО СОЗРЕВАШЕ ЦЕЛУЛОИДОТ ПОД ПИРИНЕИТЕ?

НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ: КАКО СОЗРЕВАШЕ ЦЕЛУЛОИДОТ ПОД ПИРИНЕИТЕ?

Обично велат дека најлесен избор на филмови се прави од кинематографија која „крцка“ од наслови. Но, колку тој избор може навистина да биде лесен ...
Филмската „репрезентација“ на БиХ во Кинотеката на Македонија

Филмската „репрезентација“ на БиХ во Кинотеката на Македонија

Со проекцијата на оскаровскиот филм НИЧИЈА ЗЕМЈА (Ničija zemlja/No Man’s Land) на Данис Тановиќ, во петокот во Кинотеката на Македонија започна Неделата на босанскохерцеговскиот филм. ...
Недела на современ мексикански филм: Од „Мама Хуанита“ до денес

Недела на современ мексикански филм: Од „Мама Хуанита“ до денес

Мексиканската кинематографија е една од најстарите во светот. Мексико е меѓу првите држави во кои со голем ентузијазам се снимаа подвижни слики, и со ...
НОВ МЕКСИКАНСКИ ФИЛМ: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА „ТРОЈЦАТА АМИГОСИ“

НОВ МЕКСИКАНСКИ ФИЛМ: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА „ТРОЈЦАТА АМИГОСИ“

Стојан Синадинов „Сè ќе си дојде на своето“ е реченицата која, веројатно, е често употребувана во мексиканската кинематографија во втората половина на минатиот век. ...
СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО

СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО

Кинотека на Македонија Ве поканува на одбележување на Светскиот ден на аудиовизуелното наследство 30 октомври, вторник, 2018 во 12.00 часот СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО ...