ДЕНОВИ НА СОВРЕМНИОТ ЈАПОНСКИ ФИЛМ: ОД СИТЕ ЖАНРОВИ ЗА СИТЕ ВОЗРАСТИ

ДЕНОВИ НА СОВРЕМНИОТ ЈАПОНСКИ ФИЛМ: ОД СИТЕ ЖАНРОВИ ЗА СИТЕ ВОЗРАСТИ

Крајот на месецот октомври и почетокот на ноември во Кинотеката е резервиран за веќе традиционалните Денови на современиот јапонски филм. Посетителите ќе имаат можност ...
„Црвениот коњ“ на Столе Попов прикажан на „Европските денови на културно наследство” во Тирана

„Црвениот коњ“ на Столе Попов прикажан на „Европските денови на културно наследство” во Тирана

Албанскиот државен филмски архив во соработка со Кинотека на Северна Македонија, како дел од „Европските денови на културно наследство”, го прикажаа филмот „Црвениот Коњ“ ...
РЕСТАВРИРАНИ ФИЛМОВИ НА НЕДЕЛАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТОТ 2019

РЕСТАВРИРАНИ ФИЛМОВИ НА НЕДЕЛАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТОТ 2019

Љубителите на старото добро кино овој месец ќе имаат уникатна можност да ја проследат реставрирани италијански филмови во рамките на НЕДЕЛАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК ...
НОВОТО РУВО НА СТАРИТЕ ПРИКАЗНИ ЗА ФИЛМСКИТЕ СЛАДОКУСЦИ

НОВОТО РУВО НА СТАРИТЕ ПРИКАЗНИ ЗА ФИЛМСКИТЕ СЛАДОКУСЦИ

Септемвриската програма во Кинотеката со насловите од Деновите на рускиот филм, во соработка со „Ленфилм“ од Санкт Петербург, се „прелева“ и во првите денови ...
Наградата од ФИПРЕСЦИ во Драма за краткиот филм „Братство“ на Мерјам Жобер, пишува: Игор Анѓелков

Наградата од ФИПРЕСЦИ во Драма за краткиот филм „Братство“ на Мерјам Жобер, пишува: Игор Анѓелков

Од 15 до 21 септември во Драма беа прикажани 199 филмови од 64 земји во светот.  Поединечно, во националната селекција беа прикажани 60 остварувања ...
ПОСТАВЕНА ПЛОЧКА СО ИМЕТО НА СТЕФАН СИДОВСКИ-СИДО ВО КИНОСАЛАТА

ПОСТАВЕНА ПЛОЧКА СО ИМЕТО НА СТЕФАН СИДОВСКИ-СИДО ВО КИНОСАЛАТА

Киносалата на Кинотеката синоќа беше преполна со пријателите и почитувачите на Стефан Сидовски-Сидо, кој почина во јуни годинава. Мајстор на аматерскиот филм, филозоф и ...
Објавена програмата на 4-то издание на „КинеНова“

Објавена програмата на 4-то издание на „КинеНова“

На денешната конференција за новинарите беше претставена програмата на четвртото издание на Интернационалниот фестивал на дебитантски филм „КинеНова“, кој годинава ќе се одржува од ...
„Музиката во македонскиот игран филм: од ФРОСИНА до ЛАЗАР“ претставена во Битола

„Музиката во македонскиот игран филм: од ФРОСИНА до ЛАЗАР“ претставена во Битола

Во рамки на интернационалната студентска програма на 40. издание на фестивалот „Браќа Манаки“ во Битола, денес се одржа средба со музиколог и професор на ...