АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски (филмолог, Кинотека) ФФФ ПРОЛЕТНИ ОНЛАЈН МИГРАЦИИ / PFF SPRING ONLINE MIGRATIONS Види го ...
ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

Неодамна Милчо Манчевски во Кинотеката ги депонираше односно ги подари 35-милиметарските копии од своите први четири филмови, меѓу кои, секако, е и онаа на ...
ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

Доказ за големиот респект на ЕФА кон нашиот фестивал, во името на традиционално добрата соработка, е испраќањето на угледниот ирски сценарист и режисер Џим ...
ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

На 1 септември годинава се навршија 25 години од премиерното прикажување на дебитантскиот филм ПРЕД ДОЖДОТ на Милчо Манчевски на Филмскиот фестивал во Венеција ...
ПОРТРЕТ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: НЕКОНФОРМИЗМОТ ОД ИНЦИДЕНТ ДО САМОЕГЗИЛ

ПОРТРЕТ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: НЕКОНФОРМИЗМОТ ОД ИНЦИДЕНТ ДО САМОЕГЗИЛ

Стојан Синадинов Има нешто неодоливо во филмографијата на Кирил Ценевски, нешто што неговиот филмски опус го прави посебен. Тоа е концентрацијата на филмови и ...
55. години од постоењето на Кинотеката „Златна врата“ во Сплит, пишува Игор Анѓелков

55. години од постоењето на Кинотеката „Златна врата“ во Сплит, пишува Игор Анѓелков

Деновиве во Сплит е актуелен 12. Фестивал на медитерански филм (ФМФС), кој освен проекциите од официјалната конкуренција во ударниот термин од 21.30 во летното ...
ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

Кога последен пат сте виделе „шиткач“ или „тапкарош“ пред некоја киносала? „Шиткач“, термин од скопскиот сленг (во дигиталните речници на англиски: ditcher, a person ...
МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

Со филмот ИСЧЕЗНАТА ИМПЕРИЈА (Исчезнувшая империя/Vanished Empire) на Карен Шахназаров (Karen Shakhnazarov) заврши циклусот „РУСКА ЗИМА“: МЕСЕЦ НА КЛАСИЧЕН И СОВРЕМЕН РУСКИ ФИЛМ. Ревијата на 25те наслови ...
  • 1
  • 2