„ЗЛАТНИОТ ОБЈЕКТИВ“ ЗА 2020 КИНОТЕКА ГО ДОДЕЛИ НА ФИЛМСКИТЕ РАБОТНИЦИ КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ И ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ

„ЗЛАТНИОТ ОБЈЕКТИВ“ ЗА 2020 КИНОТЕКА ГО ДОДЕЛИ НА ФИЛМСКИТЕ РАБОТНИЦИ КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ И ЗОРКА ТОДОРОВА-МЛАДЕНОВИЌ

Актерот и режисер Коле Ангеловски и костимографката Зорка Тодорова-Младеновиќ се овогодинешните добитници на наградата „Златен објектив“ за 2020 одлучи Управниот одбор на Кинотеката на ...
Оваа сабота на Cinesquare историскиот документарец ПЕТ ГОДИНИ НРМ (Народна Република Македонија)

Оваа сабота на Cinesquare историскиот документарец ПЕТ ГОДИНИ НРМ (Народна Република Македонија)

Од денес на платформата Cinesquare Кинотеката го прикажува документарниот осврт на првите пет години од формирањето на НРМ (Народна Република Македонија) . Филмот, снимен ...
Изминатите броеви на „Кинопис“ достапни преку веб-страницата на Кинотека

Изминатите броеви на „Кинопис“ достапни преку веб-страницата на Кинотека

По повод 30-годишнината од излегувањето на првиот број на КИНОПИС – списание за историја, теорија и култура на филмот и другите уметности – Кинотеката ...
Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности

Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности

  Гани Мехметај   Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности   Косовската кинематографија во последните десет години се одделува со видливо отворање кон ...
Филмската класика ТРИ АНИ оваа недела во кинотечното он-лајн кино

Филмската класика ТРИ АНИ оваа недела во кинотечното он-лајн кино

По повод промоцијата на новото ДВД издание на Кинотеката, од оваа сабота Cinesquare ќе ја прикажува филмската црно-блеа класика ТРИ АНИ на хрватскиот режисер ...
Кинотека и Синесквер ве покануваат на онлајн гледање македонски филмови

Кинотека и Синесквер ве покануваат на онлајн гледање македонски филмови

Од денес (сабота) точно на пладне, во 12.00 часот ќе започнеме со прикажување на документарната репортажа „Галичник“ – еден од бисерите на кинотечниот архив. ...
ОДЛОЖЕНИ СИТЕ НАСТАНИ И ПРОЕКЦИИ ВО КИНОТЕКА

ОДЛОЖЕНИ СИТЕ НАСТАНИ И ПРОЕКЦИИ ВО КИНОТЕКА

Согласно препораките од Министерството за здравство од состанокот на Kомисијата за заразни болести одржана на ден 10.03.2020, сите јавни активности на Кинотеката се одложуваат во период ...
ПРОМОЦИЈА НА ДВД ИЗДАНИЕТО СО ПЕТ ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

ПРОМОЦИЈА НА ДВД ИЗДАНИЕТО СО ПЕТ ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

На 12 март (четврток), со почеток во 19:00 ч., во киносалата на Кинотеката ќе биде промовирано ДВД изданието на пет дигитално реставрирани македонски играни ...