„БОРБА ЗА МАТЕРНХОРН“, НОВ НАСЛОВ ВО СЕЗОНАТА НА КЛАСИЧНИ ФИЛМОВИ ОНЛАЈН

 

Од 28 мај до 4 јуни „Сезоната на класични филмови“ (A Season of Classic Films) го прикажува онлајн филмот БОРБА ЗА МАТЕРХОРН (Der Kampf ums Matterhorn / Fight for the Matterhorn) на германските автори Марио Бонард и Нунзио Маласома (Mario Bonnard/Nunzio Malasomma).

БОРБА ЗА МАТЕРНХОРН е филм од 1928 година, во траење од 117 мин., со англиски превод.

Преносот онлајн започнува на 28 мај во 19:00 ч., а снимениот пренос ќе остане достапен една недела.

Линк до филмот: https://www.youtube.com/watch?v=VZGY3MU9zsY

БОРБА ЗА МАТЕРХОРН е работен според приказната за првото забележано искачување на планинскиот врв во 1865 година: филмот се фокусира на односот помеѓу планинарите и нивното „гранично“ духовно искуство.

По повод неодамна аранжираната музичка снимка направена од германското диџејско дуо Гебридер Тејхман (Gebrüder Teichmann), Германскиот филмски институт и филмски музеј (DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum) се обидуваат да го надминат јазот помеѓу немиот филм и електронската музика.

На оваа исклучителна проекција ѝ претходи краток вовед од Елен Харингтон, директорката на DFF.

Повеќе информации за филмската програма и реставрацијата: https://ace-film.eu/a-season-of-classic-films-der-kampf-ums-matterhorn/

 

Leave a comment