Преземи: КИНОПИС БР. 41-42

СОДРЖИНА
35 години – Кинотека на Македонија
-Мими Ѓоргоска-Илиевска: Мигови за празнување – сонот на ентузијастите по 35 години реалност
-Хронологија – 35 години Кинотека на Македонија

20 години независна Македонија
-Сунчица Уневска: На македонскиот филм му треба препознатливост

Денови на заштита на аудиовизуелното наследство
-Мими Ѓоргоска-Илиевска: 27 Октомври – Светски ден за заштита на аудиовизуелното наследство на УНЕСКО
-Дејан Косановиќ: Поглед во нашите традиции

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Сашко Насев: Панкерите ептен се живи! (за филмот ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ на Владимир Блажевски)
-Арсим Лесковица: Емигранските двојни преселби: „Балкан-Запад” и „Село-град” (за филмот ВОЈНАТА ЗАВРШИ на Митко Панов)
-Атанас Чупоски: Македонски кусометражни играни филмови на кинотечното платно
-Александар Трајковски: Светот е црно-бел! (за краткиот филм ОБРАЗ на Стефан Сидовски)
-Жарко Кујунџиски: Со чекан в раце (кон 14. Скопје филм фест)
-Стојан Синадинов: Ангели на отпад: Рециклирање на животот (за фестивалот на креативен документарен филм „Македокс” 2011)
-Петар Волнаровски: „Припадноста” на еден филмски фестивал (за 32. Интернационален фестивал на филмската камера ‘Браќа Манаки’)

ПОРТРЕТ -Мето Петровски, добитник на „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ”
-Атанас Чупоски: Филмот прво се сонува – па се реализира! (разговор со Мето Петровски)

СРЕДБИ
-Дејан Трајкоски: Онтологија на филмското платно (интервју со режисерот Кшиштоф Зануси)
-Иванка Апостолова: Добриот филм само човекот сам може да си го создаде (интервју со Јуриј Меден, програмски директор на Словенечката кинотека)

ИН МЕМОРИЈАМ -Боро Пејчинов (1942 – 2011)
-Атанас Чупоски: Epur si muove

ИЗВЕСЕН ПОГЛЕД
-Сашо Алушевски: Една перспектива во градењето на филмската публика

ФОТОГРАФИЈА
-Лазо Плавевски: „Моментална фотографија”
-Стојан Синадинов: Дигиталниот сликар на убавината (изложба на фотографии „Убавината ја живееме” на Љупчо Илиевски)
-Валентино Димитровски: Поинаков поглед (проект на Македонскиот центар за фотографија)

 

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 41/42 се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment