КИНОПИС БР.12 ПРЕЗЕМИ

 

СОДРЖИНА

1995 – СТО ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ФИЛМОТ

 

-Георги Василевски: Зрачењето на сјајот на класиката

-Георги Василевски: И последниот квадрат филмска снимка да се спаси од заборавот ( по фестивалот на зачувувањето и реновирањето на филмот)

 

ТЕОРИЈА

-Мирослав Чепинчиќ: Теориски фрагменти

 

МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ ДЕНЕС

 

„Пред дождот“, игран филм на Милчо Манчевски

 -Венко Андоновски: Семиолошката фобија од туѓото

– Златко Андреевски: Бистри капки за жедните грла

-Сунчица Уневска: Вркстување на судбини, настани, култур

-Мирослав Чепинчиќ: За камерата во филмот „Пред дождот“

-Благоја Куновски: Интервју со Милчо Манчевски

 

ФЕСТИВАЛИ

 

-Благоја Куновски: Меѓу киносалите и песочните плажи на Лидо, Плаја, Конча и Римини ( 1994 Венеција, Сан Себастијан и Римини)

-Георги Василевски: Во соѕвездието влезе и Милчо (Венеција, 1994)

-Благоја Куновски: Фестивал на достоинството на 7-та уметност (Лондон’ 94)

 

IN MEMORIAN

 

Јово Камберски (1923-1995)

– Коста Крпач: Една значајна творечка и животна врвица

 

ХРОНИКА

Фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ – Битола ‘94

 – Борис Ноневски, директор на фестивалот: Нов поглед, ново препознавање (обраќање до гостите на Фестивалот)

– Георги Василевски, селектор на Фестивалот:Мозаичен отсјај на светот на сликата

– Жан Монсињи, директор на фотографија од Франција и Претцедател на Жири комисијата: Реч на свеченото отворање на Фестивалот

-Бранко Михајловски, Директор на фотографија од Македонија и доајен на Фестивалот: Реч на свеченото затворање на Фестивалот

 

Фестивалски доајени – Венес Димитров и Бранко Михајловски

– Вера Најденова: Фестивалот, земјата, творецот (реч за Венец Димитров)

– Мирослав Чепинчиќ: Скица за портрет на снимателскиот доајен маестро Бранко Михајловски

 

Предавања

 -Доминик Вилен: Мислење, снимање, монтирање

-Венец Димитров: Местото на снимателот (камерманот) во творечкиот процес при создавање на играниот филм

 

Промоции

 – Марјан Цуцуи: Промотивна реч за книгата „Бегалците и филмот“

 -Фидан Јаќовски: Промотивна реч за книгата „Екселенции мирно“

 -Георги Василевски: Промотивна реч за книгата „окото на камерата“

 

Изложби

 – Мето Петровски: Реч на отворањето на изложбата посветена на Бранко Михајловски

– Арбен Баша: Реч на отворањето на изложбата на албанскиот филмски плакат

 

Фестивалски средби

 За фестивалот и филмовите -серија разговори со фестивалските гости (поготвиле: И.Петрушева и Д.рубен)

 

Одгласи

 Македонија во слава на снимателите

(Дебора Јанг во„ Variety“)

-За снимателското мајсторство-размислувања на еден ученик на фестивалот на филмска камера – Битола’94

(Венес Димитров во „Кино“)

– Уметничка шпионажа во Скопје (Ефи Марину во „Епсилон/Елефтеротипија“)

-Големиот свет во малата Битола (Сања Музаферија во „Danas“)

 

Фестивалска програма

 Одлука на жирито на 15-от Фестивал на филмската камера„Браќа Манаки“-Битола’94

 

 

Leave a comment