КИНОПИС БР.3 ПРЕЗЕМИ

 

СОДРЖИНА

ИСТОРИЈА НА ФИЛМОТ

(прилози за историјата на филмот во Македонија)

-Илија Милчин: Ице Зерде – прилепскиот Џемс Кегни (сеќавање за Ристо Зердески)

-Илинденка Петрушева: На филмот – со љубов (за Ристо Зердески, првиот филмски актер во Македонија)

-Игор Старделов:Мајсторот Михајло Зега – животопис достоен за историја (за Михајло зега, фотограф и соработник на браќата Манаки)

ПОРТРЕТ

-Мирослав Чепинчиќ: Киро Билбиловски (1929 – 1989)

ТЕОРИЈА

-Бранко Гавела: Артистот и публиката

ДОСИЕ

-Резолуции усвоени од авторите, продуцентите и радиодифузерите за трансграничната сателитска и кабелска телевија во Европа

СРЕДБИ

-Благоја Куновски: Разговор со Душан Вукотиќ (продолжение од минатиот број)

ЕСЕЈ

-Георги Василевски:Инверзија на спротивностите (југословенскиот филм меѓу вчера и денес)

ПРЕТРАГИ

-Владимир Милчин – Ема Маркоска: Во потрага по новиот актер

-Чарлс Маровиц: Белешки за театарот на жестокост

– Чарлс Маровиц:„Ние“ на Кралскиот Шекспировски театар

АВТОРИ – ФИЛМОВИ

-Љубомир Костоски: Питер Вир – враќање во иднината

-Јагода Михајловска – Георгиева: Огледала за „рамножување“ на ликот Господов (Кшиштов Кишловски и неговиот филмски „Декалог“)

-Асан Ердован: Капетане, мој капетане..(за филмот„Друштво на мртвите поети“ на Питер

-Оливер Секуловски:Стапица за самоуверените (за филмот„Опасни врски“ на Стивен

-Златко Андреевски: Суптилен дух – воздржана акција (за филмот „Лудило“ на Роман

-Стојан Синадинов: Дени повторно јава (за филмот„Бои на насилството“ на Денис Хопер)

-Весна Масларовиќ: Со бродот на осаменоста низ морето на љубовта (за филмот „Море на љубовта“ на Харолд Бекер“)

-Џабир Мемеди:Тажниот примитивизам на совремието (за филмот„Багдад кафе“ на Перси Адлон)

-Ѓорѓи Јаневски: Редок пацифистички егземплер (за филмот„Проклетници на војната“ на Брајан де Палма)

ВИДЕО

-Драган Јакимовски: Од научна до уметничка комуникација – видео-уметност, холографија, компјутерска графика – и назад

НОВИ ИЗДАНЈА

-Асан Ердован: За списанијата„ЈУ_ФИЛМ ДАНАС“ и КИНОТЕКА“

-Оливер Секуловски: Критичарот и седмата уметност (за книгата на Вицко Распор„Ријеч о филму“)

-Зоја Бузалковска:Филмски стории и истории (по повод книгата на Радослав Лазиќ„Трактат за филмската режија – во трагање по естетиката на режијата од Александар Петровиќ до Емир Кустурица)

Leave a comment