Преземи: КИНОПИС БР.37-38

 

СОДРЖИНА

 

НОВИ ДЕПОА
-Обраќање на г-ѓа Мими Ѓоргоска-Илиевска, директор на Кинотеката на Македонија
-Обраќање на г-ѓа Елизабета Канческа-Милевска, министер за култура во Владата на Република Македонија
-Обраќање на г-ѓа Анка Митран, директор на Филмскиот архив на Романија и претставник на ФИАФ
-Поздравно писмо од Хисаши Окајима, претседател на Меѓународната федерација на филмски архиви – ФИАФ
-Поздравно писмо од Владимир Опела, директор на Националниот филмски архив на Чешката Република и потпретседател на ФИАФ
-Реч на филмскиот критичар Илинденка Петрушева на отворањето на фотографската изложба ДВИЖЕЊЕ на уметникот Роберт Јанкулоски

ИСТОРИЈА
-Васил Ѓоргиев-Ликин: Киноприкажувачката дејност во Струмица од почетокот на ХХ век до 1945 година
-Благој Пенов: Кочанските филмаџии – Вано, Лолето и Аспарух

ИН МЕМОРИЈАМ
-Георги Василевски (Гуменџе, 1935 – Скопје, 2009)
Георги Василевски: Актерот е нашето alter ego
-Мато Кукуљица: Заштита на националната филмска збирка од периодот 1938 – 1985 во Хрватската кинотека во 2007 година
-Ранко Мунитиќ (Загреб, 1943 – Белград, 2009)
-Ранко Мунитиќ: Настан според стварност и настан според медиум

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Петар Волнаровски: Души и огледала (за филмот СОЗЕРЦАНИЕ на Иво Трајков)
-Жарко Кујунџиски: Добро утро, кино! (11. Скопски филмски фестивал, 2009)
-Илинденка Петрушева: Сјајно! Продолжи да сонуваш! (30. Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки”, Битола, 2009)
-Атанас Чупоски: Тајна историја насликана со светлина (кон документарната програма на 30. ИФФК „Браќа Манаки”)

ФЕСТИВАЛИ НА СТАРИ ФИЛМОВИ
-Игор Старделов: Името над насловот (23. издание на фестивалот Il Cinema Ritrovato, Болоња, 2009)
-Мими Ѓоргоска-Илиевска:Новата младост на немиот филм (28. фестивал на немиот филм, Порденоне, 2009)

ФОТОГРАФИЈА
-Валентино Димитровски: Поинаков поглед (кон проектите на Македонскиот центар за фотографија)

ВИДЕО-АРТ
-Евгенија Теодосиевска: Неуморниот патувач низ сликата (за Драган Абјаниќ)

ИЗВЕСЕН ПОГЛЕД
-Елизабета Конеска: Осврт на новиот етнографски филм во Македонија

Јиржи Менцел во Кинотеката на Македонија
-Дејан Трајкоски: Преку шегата најлесно се стигнува до спознанието (интервју со Јиржи Менцел)

Ретроспектива на чешкиот филм
-Атанас Чупоски: Чешка филмска пролет во Кинотеката на Македонија

Кинотечен циклус: Фатих Акин
-Дејан Трајкоски: НА РАБОТ ОД РАЈОТ, со Фатих Акин

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 37/38 се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment