Преземи: КИНОПИС БР. 39-40

 

СОДРЖИНА

 

ДОСИЕ
-27 октомври – светски ден на УНЕСКО за заштита на аудиовизуелното наследство
-Извадоци од Рамковниот договор за утврдување на процедурата за доброволно депонирање на филмови во архиви/депоа за чување

КИНЕМАТОГРАФСКИТЕ ПРОБЛЕСОЦИ ВО СТРУМИЧКО
-Мими Ѓоргоска-Илиевска: Публиката и магијата на филмот
-Митко Маџунков: Мракот на кината
-Васе Манчев: Еден особен блесок на кинематографијата во Струмичко
-Илинденка Петрушева: Патувачките кина на Илија Џонов и Јордан Енчев
-Васил Ѓоргиев-Ликин: Белешки за киноприкажувачката дејност во Струмица и струмичко – некои аспекти и видувања
-Славица Тасева: Повоената дејност на киното Балкан, активноста на неговото подвижно кино со посебен акцент на подвижните кина во струмичките села
-Живко Велковски: Согледби за застапеноста на филмскиот плакат во Струмица и струмичко
-Киро Козаров: Активностите на фото-кино клубот Струмица помеѓу 1979 и 1989 година
-Зоран Узунов: Струмица како значаен центар за развој на аматерскиот филм, клубовите, авторите, фестивалите, филмовите (малите и големите сонувачи)
-Ацо Гогов: Филмот во струмичко на преминот меѓу вековите: скица за блиското минато и сегашност

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Жарко Кујунџиски: Публиката го враќа ударот (13. Скопски филмски фестивал, 21 – 29 април 2010)
-Стојан Синадинов: Личната реалност и реалната креативност (1. фестивал на креативен документарен филм Македокс, 5-11 јуни 2010)
-Владимир Љ. Ангелов: Приказна и сенки (31. Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки”, 16 – 22 октомври 2010)

ФЕСТИВАЛИ НА СТАРИ ФИЛМОВИ
-Владимир Љ. Ангелов: Il cinema ritrovato – славење на филмот (24. издание на фестивалот Il Cinema Ritrovato, Болоња, 26 јуни – 3 јули 2010)
-Игор Старделов: Уште една напорна недела – уморни но среќни (29. фестивал на немиот филм, Порденоне, 2 – 9 октомври 2010)

ФОТОГРАФИЈА
-Валентино Димитровски: Фотографскиот универзум на браќата Манаки

ИЗВЕСЕН ПОГЛЕД
-Владимир Боцев: Популаризација на македонскиот етнолошки филм

СРЕДБИ
-Дејан Трајкоски: Осветлувањето е работата на директорите на фотографија (интервју со ДнФ Вилмош Жигмонд)

ИН МЕМОРИЈАМ
-Весна Масловариќ: Мишо Самоиловски (1931 – 2009)
-Благоја Куновски: Рон Холовеј (1933 – 2009)
-Мими Ѓоргоска-Илиевска: Делчо Михајлов (1947 – 2010)

Кинотечен циклус: Црниот бран во српскиот филм (13 – 21 ноември 2009)
-Атанас Чупоски: Забранети без забрана

15. фестивал на тркала 2009: Современ турски филм (18 – 20 декември 2009, Кинотека на Македонија)
-Благоја Куновски-Доре: Корените на новиот турски филм

 

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 39/40 се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment