Преземи: КИНОПИС БР. 43-44

СОДРЖИНА

ПОВОДИ – 50 години од скопскиот земјотрес
-Илинденка Петрушева: Филмска поема за болката, љубовта, пријателството… за надежите

ИСТОРИЈА
-Петар Карџилов: Македонија во хронолошко-документарните филмови снимени од Чарлс Рајдер Нобл во 1903 година (фрагменти)

ТЕОРИЈА
-Жан Митри: Сликата сама за себе

ЗАШТИТА НА АУДИОВИЗУЕЛНОТО НАСЛЕДСТВО
-Мими Ѓоргоска-Илиевска: Нов предизвик на новото време – дигитализација и дигитална реставрација
-Игор Старделов: Враќање на местотот на злосторството
-Младен Буриќ: Враќањето на ТРИ АНИ (интервју со Томислав Вујновиќ

ПОРТРЕТ
Петар Волнаровски: Епски филмски лиричар (Кирил Ценевски, добитник на „Златен објектив“)

ИЗВЕСЕН ПОГЛЕД
-Арсим Лесковица: Кај сите постои притаен страв од времето, а времето стравува од филмската лента
-Александар Трајковски: Границите на човековата перцепција
-Дамјана Ивановска: Телесната обележаност на филмската нарација

ДОСИЕ
-Луција Зоре: Европските иницијативи во корист на зголемување на медиумската и филмската писменост
-Сашо Н. Алушевски: Можност повеќе во воспитувањето за филм

СРЕДБИ
-Дејан Трајкоски: Боите се секогаш таму (интервју со Кристијан Бергер)
-Тони Димков: Непрекината истражувачка страст за кинотечното богатство (интервју со Лилјана Недич)
-Дејан Трајкоски: Тарковски е кинематографија сам за себе (интервју со Наталија Бондарчук)

ФОТОГРАФИЈА
-Владимир Љ. Ангелов: Враќање во иднината, 2 дел (26-то издание на фестивалот Il cinema ritrovato, Болоња, 23 – 30 јуни 2012)
-Игор Старделов: Браќата Манаки по вторпат во Порденоне (Фестивал на немиот филм, Порденоне, 6-13 октомври 2012)

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Атанас Чупоски: Сонувачите продолжуваат да создаваат! (кон 33. ИФФК „Браќа Манаки“, Битола, 2012
-Тони Димков: Синеастичко прочистување на душата (кон 4-тото издание на МакеДокс, Скопје, јуни, 2013)
-Александар Прокопиев: Радост на креацијата (монографија „Трајче Попов“, приредувач: Илинденка Петрушева, Кинотека на Македонија, 2012)
-Славица Србиновска: Рефлексии и толкувања: поетиката на Андреј Тарковски во контекст на современата култура (кон студијата „Христијанските слики и симболи и нарацијата во филмовите на А.А. Тарковски“ од Атанас Чупоски, Кинотека на Македонија, 2012)ж

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 43/44 се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment