Преземи: КИНОПИС БР. 49-50

СОДРЖИНА

БИБЛИОГРАФИЈА
-Библиографија на Списанието за историјата, теоријата и културата на филмот и другите уметности КИНОПИС – бр.1-бр.50

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Тони Димков: Филмската светлина повторно сјаеше во Битола – за 37. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ – Битола, 2016
-Ацо Гогов: Во потрага по малите приказни – за 12. „Астерфест“ – Струмица, 2016
-Тони Димков: Сите сме приказна – за 7. издание на Фестивалот на креативен документарен филм МакеДокс 2016

ИСТОРИЈА
-Петар Карџилов: Хронолошко-документарни филмови снимени во Македонија за време на Првата балканска војна (26.09.1912-17.05.1913)

ОГЛЕДИ
-Атанас Чупоски: Македонија vs. Европа во играниот филм – компаративна наратолошка студија

ЕСЕИ
-Илинденка Петрушева: Трепет во воздухот – музиката и филмот

ФЕСТИВАЛИ НА СТАРИ ФИЛМОВИ
-Игор Старделов: Филмот со чудна приказна или чудна приказна за филмот – за 35. Фестивал на нем филм „Le Giornate Del Cinema Muto” – Порденоне, 2016
-Александар Трајковски: Болоња – со сите сетила – за Фестивалот „Il Cinema Ritrovato“, Болоња 2016

ФИАФ
-Александра Младеновиќ: Агора на филмската архивистика – за 72. Конгрес на ФИАФ во Болоња, Италија
-Дамјана Ивановска: Дигиталното време доаѓа… – Краток преглед на еден филмолог за Летната школа за реставрација „L’Immagine Ritrovata“ во Болоња

 

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 49/50  се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment