Преземи: КИНОПИС БР. 51-52

 

СОДРЖИНА

 

МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА
-Филип Миовски: МЕДЕНА НОЌ – осврт кон филмот МЕДЕНА НОЌ на Иво Трајков (2015)
-Ивица Дукоски: БЕЗ ИЗЛЕЗ – БЕЗ ИЗЛЕЗ – БЕЗ ИЗЛЕЗ – осврт кон трите филма на Светозар Ристоски: ИЛУЗИЈА (2004), ДРАГ Г-Н ГЕЈСИ (2010) и ЛАЗАР (2015)
-Златко Ѓелески: ПРЕСТОЈУВАЛИШТЕ НА ОЖИВЕАНИ СПОМЕНИ – осврт кон филмот СОБА СО ПИЈАНО на Игор Иванов-Изи (2013)
-Лидија Станоевска: НИЗ ПРИЗМИТЕ НА ЖЕНСКИТЕ СОЛЗИ – осврт кон филмот ЖЕНАТА ШТО СИ ГИ ИЗБРИША СОЛЗИТЕ на Теона Стругар Митевска (2012)
-Александар Трајковски: ФЕРДИНАНД – ФЕНИКС НА НОВИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛМ – осврт кон филмот ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ на Владимир Блажевски (2011)
-Тони Димков: ВО БИТОЛА ПОВТОРНО СЕ ПОЧУВСТВУВА ДОПИРОТ НА ФИЛМСКАТА СВЕТЛИНА – за 38. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ во Битола, 2017
-Тони Димков: „РАСПРИКАЖАНИ СЛИКИ“ ПОСВЕТЕНИ НА ВИЗУЕЛНАТА НАРАЦИЈА – за 8. издание на „МакеДокс“, 2017
-Ацо Гогов: МЕЃУ ФАКТОТ И ФИКЦИЈАТА – за XIII Меѓународен филмски фестивал „АстерФест“, 2017
-Влатко Галевски: СКОПСКА ЛИНИЈА, ЕВРОПСКА „ВОЖЊА“ – за 16. издание на „СИНЕДЕЈС“, 2017
-Сунчица Веселиновска: КИНЕНОВА – ЗА АВТОРИТЕ ШТО ДОАЃААТ – за првите две изданија на Меѓународниот филмски фестивал на дебитантски филм „КинеНова“, Скопје, 2016/2017
-Влатко Галевски: АВАНТУРАТА КАКО МЕДИУМ – за 8. издание на Фестивалот на планински филм „ЕХО“, 2017

ФЕСТИВАЛИ НА СТАРИ ФИЛМОВИ
-Александар Трајковски: СКРИЕНИ ФИЛМСКИ СКАПОЦЕНОСТИ – кон 31. издание на Фестивалот “IL CINEMA RITROVATO” во Болоња, 2017
-Игор Старделов: ОД ЉУБОПИТНИ ВОЗДИШКИ ДО ИСКРЕНА СМЕА – за 36. Фестивал на немиот филм “GIORNATE MUTO” – Порденоне, 2017

СТУДИИ
– Атанас Чупоски: ИНТЕРТЕКСТУАЛНО ЧИТАЊЕ НА ИГРАНИОТ ФИЛМ „ЗЛАТНА ПЕТОРКА“ – наратолошка студија за филмот ЗЛАТНА ПЕТОРКА на Горан Тренчовски (2016)
– Атанас Чупоски: МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ НИЗ ТРИ „КОМИТСКИ“ ФИЛМОВИ – интердискурзивно читање на МИС СТОН (1958), НЕЛИ ТИ РЕКОВ (1984) и
ПРАШИНА (2001)

ИСТРАЖУВАЊА
-Саша Станишиќ: РЕЖИСЕРСКИ СПЕЦИФИКИ И МЕТОДОЛОГИИ НА АКТЕРСКАТА ИЗВЕДБА ВО ФИЛМ – адаптиран магистерски труд, под менторство на проф. д-р Антонио Митриќески

СИМПОЗИУМИ
-Игор Старделов: ТРАНСНАЦИОНАЛНО ПАТУВАЊЕ ОД ПОЧЕТОЦИТЕ – ДО ДЕНЕШНИОТ ДИГИТАЛЕН ФИЛМ – Меѓународен научен проект Раниот филм на Балканот (Early Cinema In The Balkans), 2017

СЛУЧУВАЊА
-Стојан Синадинов: ТИПИЗИРАНИ КИНЕМАТОГРАФИИ И НОВИ ТЕНДЕНЦИИ – за 58. издание на Интернационален филмски фестивал во Солун
-Јане Алтипармаков: РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА И РЕВИЈА НА ФИЛМОВИТЕ НА СТЕНЛИ КЈУБРИК – за специјалната меѓународна ретроспективна
изложба и филмска ревија посветена на Стенли Кјубрик, 2017

Дизајнот, дигитализацијата на бројот 51/52  се  донација од Ладислав Цветковски за Кинотека.

Leave a comment