ПРЕЗЕМИ: Кинопис бр. 57-58

СОДРЖИНА

рубрика: МАКЕДОНСКА ФИЛМСКА СЦЕНА

Златко Ѓелевски: ПОТРАГА ПО СЕБЕСИ НИЗ ЈАМИТЕ НА ПОГРЕШНИТЕ ОДЛУКИ ВО МИНАТОТО (за играниот филм ДЕДО И ВНУК на Илија Пиперкоски, 2019)

Арсим Љесковица: „ГОЛЕМИТЕ РИБИ НЕ ПЛИВААТ ВО МАЛ АКВАРИУМ“, ИЛИ НЕДОСЛЕДНОСТА НА ЖАНРОТ (за филмот НЕЗАБОРАВНА ПРОЛЕТ ВО ЗАБОРАВЕНО СЕЛО на Куштрим Бектеши, 2019)

м-р Љатиф Мустафа: СОНИШТАТА НА ДЕЦАТА СЕ И СОНИШТА НА НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ (за филмот СТЕБЛОТО НА ДИВАТА КРУША на Нури Билге Џејлан, 2018)

д-р Атанас Чупоски: ЗАРАЗЕНИ СО УМЕТНОСТ УШТЕ ОД ДЕТСТВОТО (беседа по повод доделувањето на признанието „Златен објектив“ за особен придонес во македонската кинематографија за 2020 година на Зорка Тодорова-Младеновиќ и Коле Ангеловски)

Тони Димков: ХИБРИДНО ИЗДАНИЕ НА 11. МАКЕДОКС (за 11. издание на Фестивалот на креативен документарен филм МакеДокс, 2020)

Тони Димков: ФИЛМОВИ СЕ ГЛЕДАА НИЗ ЦЕЛО СКОПЈЕ (за 19. издание на Фестивалот на европски филм СИНЕДЕЈС, 2020)

рубрика: АНАЛИЗИ

д-р Татјана Пецер: РЕЖИМОТ НА ПОГЛЕДОТ И НАСИЛСТВОТО НА СЛИКА (мал попис на поновиот македонски филм – 1990-2010)

Влатко Галевски: ФИЛМОТ И СТЕРЕОТИПИТЕ: ПРОБЛЕМИ И ПРОБЛЕСОЦИ (религијата, класите, расизмот и филмот)

Влатко Галевски: ЛГБТ И ЦЕНЗУРАТА ВО БАЛКАНСКИТЕ ФИЛМОВИ

рубрика: СТУДИИ

м-р Горан Тренчовски: ОД КРАТКА ПРОЗА ДО ФИЛМСКА ФИКЦИЈА (Димитар Солев, Живко Чинго, Иван Митевски, Русомир Богдановски)

д-р Атанас Чупоски: ФИЛМОВИТЕ И РЕЖИСЕРСКИОТ СТИЛ НА ФЕЛИНИ (100 години од раѓањето на големиот мајстор на европскиот филм, Федерико Фелини)

д-р Славица Србиновска: 25 ГОДИНИ ОД ПРЕМИЕРАТА НА ПРЕД ДОЖДОТ (за естетиката на гледните точки во нарацијата на Милчо Манчевски)

Leave a comment