Преземи: Кинотечен месечник бр. 17
Скопје, 1979

СОДРЖИНА

ПОВОДИ

XVIII кинотечен циклус „Мајстори на екранот“
-Орсон Велс или премостливост на конформизмот
-податоци и филмографии

XIX кинотечен циклус „Научна фантастика“
-Парадоксот, како извор на фантастичното
-Научнофантастичниот филм помеѓу минатотот и иднината
-На работ
-Варијациите на филмската фантастика – патување од познатото непознатото и назад
-Портрет: Стенли Кјубрик
-2001: новиот мит
-Последен од вселениците
-Разговор на Ерик Норден со Кјубрик
-Податоци и филмографии

ИН МЕМОРИЈАМ
-Николас Реј – простории на судбината
-Џон Вејн и неговиот мит

АХРИВ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ
-Кинематографијата во Македонија до 1918 г.

Leave a comment