Првото издание на МЛАДИНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ за кратки филмови на автори до 24 години, ќе се одржи на 28 и 29 август, во преубавата атмосфера на опен-аир киното „Мирно лето“ во Кинотека!
Оваа година започнуваме независен филмски фестивал кој има за цел да ги донесе кратките филмови на млади, талентирани и перспективни режисери од Македонија, каде на едно место ќе можат да се видат заедно со филмовите на нивните врсници од светот!
Фестивалот има 3 програми:
▪️Домашна програма (само за автори од Македонија)
▪️Кратки играни
▪️Кратки документарци
Вкупно 20 кратки филмови во официјалната селекција: https://mff.mk !
Фестивалот ќе бидат реализиран по соодветен протокол, запазувајќи ги препорачаните мерки за заштита.
28.08 // ПЕТОК:

20:00

ЌЕ МУ СЕ ЈАВАМ НА ТАТКО ТИ / I’M CALLING YOUR FATHER  dir. Leon Ristov, MK, 12’

ШТО КРИЕ ДОЖДОТ / WHAT THE RAIN HIDES  dir. Sergej Sarchevski, MK, 5’

  • НАДВОР / OUT

dir. Zac Goold, IRL, 5’

  • ВУЛКАНОТ / EL VULCANO Oleksandr Hoisan, UKR, 13’

ГАВРАНОТ / THE CROW  dir. Amirali Masomi, IR, 16’

  • СЛОБОДА, РОМАНИЈА! / FREEDOM, ROMANIA!

dir. Timothy Sos, Marton Nagy, RO, 9’

  • ВЕНЕРА / WENUS Gabi Bania, PL, 5’
  • ПРОЛЕТНИ ЛИСЈА / SPRING LEAVES Borneo Sedeu Nishevikj, MK, 7’

СЛОН / THE ELEPHANT  dir. Bili Durmishovski, MK, 10’

КАДЕ Е КУЌАТА НА ТАТКО МИ / WHERE’S MY FATHER’S HOUSE?  dir. Pedro Furquim, BR, 12’

МАЛЕЧКА / LITTLE ONE  dir. Ana Andonova, MK, 24’ *ПРЕМИЕРА*

22:15 – Q&A Ана Андонова, Сергеј Сарчевски и Батухан Ибрахим

29.08 // САБОТА:

20:00

ДЕЦА БУДНИ СОНУВААТ / CHILDREN DREAMING AWAKE

dir. Hana Piscevic, SRB, 17’

МИШКО / MISHKO

dir. Hanis Bagashov, MK, 16’

  • СВЕТОТ НА ПАБОВИТЕ / KNEIPENKOSMOSdir. Yannik Wiedwald, GER, 7’
  • ЕВА / EVA dir. Arian Selimi, MK, 10’
  • НЕ Е КАКО ШТО ИЗГЛЕДА / IT’S NOT LIKE THAT

dir. Michal Wojtasik, Milosz Karbownik, PL, 10’

  • СВИТКАН / TWISTED Batuhan Ibrahim, MK, 18’

СОБА БРОЈ 16 / ROOM NUMBER 16  dir. Vladimir Vladimirov, MK, 11’

ПРИЈАТЕЛСКИ СОВЕТ ДО МЛАДИТЕ / FRIENDLY ADVICE TO A LOT OF YOUNG MAN dir. Goce Trajkovski, MK, 8’

ПРЕДАВНИЧКО СРЦЕ / THE TELL-TALE HEART

dir. Juan Antonio Chavero Briones, ES, 9’

РОДЕНДЕНСКИ ПОДАРОК /BIRTHDAY PRESENT

dir. Kosta Markovski, Dejan Jovanov, MK, 10’

22:15 КОНЦЕРТ // ХАЈКА

 

Leave a comment