Со проекција на комедијата СЕКОЈ ПРОКЛЕТ БОЖИЌ на Лука Вендрусколо на 18 мај (сабота) во 20:00 ч. започнува Неделата на италијанскиот филм во Кинотеката.

Влезот на проекциите на Неделата на италијанскиот филм е бесплатен.

НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

18 МАЈ (САБОТА), 20:00 ч.

СЕКОЈ ПРОКЛЕТ БОЖИЌ 

(Ogni maledetto Natale) 

Игран филм, Италија

2015, 96 мин., колор, ДЦП

Режија: Лука Вендрусколо (Luca Vendruscolo)

Сценарио: Лука Вендрусколо (Luca Vendruscolo)

Улоги: Алесандро Кателан, Алесандра Мастронарди, Франческо Панофино (Alessandro Cattelan, Alessandra Mastronardi, Francesco Pannofino)

Со видео поздрав на режисерот и актерите

 

НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

19 МАЈ (НЕДЕЛА), 20:00 ч.

 БРАК НА ИТАЛИЈАНСКИ НАЧИН

(Matrimonio all’italiana)

Игран филм, Италија

1964, 102 мин., колор, ДЦП

Режија: Виторио Де Сика (Vittorio De Sica)

Сценарио: Ренато Кастелани, Тонино Гуера (Renato Castellani, Tonino Guerra)

Улоги: Софија Лорен, Марчело Матстројани (Sophia Loren, Marcello Mastroianni)

 

НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

20 МАЈ (ПОНЕДЕЛНИК), 20:00 ч.

ГРДИ, ВАЛКАНИ И ЛОШИ

(Brutti, sporchi e cattivi)

Игран филм, Италија

1976, 115 мин., колор, ДЦП

Режија: Еторе Скола (Ettore Scola)

Сценарио: Еторе Скола (Ettore Scola)

Улоги: Франческо Анибали, Марија Боско, Џизелда Кастрини (Francesco Anniballi, Maria Bosco, Giselda Castrini)

 

 НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

21 МАЈ (ВТОРНИК), 22:00 ч.

НЕБЕСНО ТЕЛО

(Corpo celeste)

Игран филм, Италија

2011, 100 мин., колор, ДЦП

Режија: Аличе Рорвахер (Alice Rohrwacher)

Сценарио: Аличе Рорвахер (Alice Rohrwacher)

Улоги: Иле Вианело, Салваторе Канталупо, Пасквалина Скунча (Yle Vianello, Salvatore Cantalupo, Pasqualina Scuncia)

 

 НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

22 МАЈ (СРЕДА), 19:00 ч.

 НЕОБИЧЕН ДЕН

(Una giornata particolare)

Игран филм, Италија

1977, 103 мин., колор, ДЦП

Режија: Еторе Скола (Ettore Scola)

Сценарио: Еторе Скола (Ettore Scola)

Улоги: Софија Лорен, Марчело Матстројани (Sophia Loren, Marcello Mastroianni)

 

НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМ

23 МАЈ (ЧЕТВРТОК), 20:00 ч.

ИСЦЕЛИТЕЛ

Игран филм, Македонија

2017, 104 мин., колор, ДЦП

Режија: Ѓорче Ставрески

Сценарио: Ѓорче Ставрески

Улоги: Благоја Веселинов, Анастас Тановски, Аксел Мехмет, Александар Микиќ

Во присуство на режисерот Ставрески и дистрибутерот Џулија Еспозито од „Лаб 80“

 

Leave a comment