НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
26 ОКТОМВРИ (ПЕТОК) 20.00 ч.

СТУДЕНТОТ
(El estudiante/The student)
Игран филм, Мексико
2009 г., 95 мин., колор, ДСП
Режија: Роберто Гираулт (Roberto Girault)
Сценарио: Роберто Гираулт, Оливиа Нуњез, Гастон Павлович  (Roberto Girault, Olivia Núñez, Gastón Pavlovich )
Улоги: Хорхе Лават, Норма Лазарено, Хосе Карлос Руиз (Jorge Lavat, Norma Lazareno, José Carlos Ruiz)

Приказната се одвива во убавиот град Гуанахуато и ни говори за еден 70-годишен маж, наречен Чано, кој по пензионирањето, и покрај возраста, ќе одлучи да се запише на Универзитет за да ја изучува литературата. Чано се обидува да го скрши генерацискиот јаз меѓу него и останатите колеги-студенти преку неговата пасија за ликот и делото на Дон Кихот од романот на Мигуел де Сервантес, веројатно најпознатата парадигма за залудната „борба против ветерници“ која трае од 17-от век до ден-денес. Иако Чано се судира со различните традиции, сите ги споделуваат своите соништа и искуства.

Филмот ја освои наградата за мексикански филмски критичари „Диоза де Плата“ („Diosa de Plata“), и покрај тоа што не беше номиниран во ниту една категорија од страна на мексиканската филмска академија. СТУДЕНТОТ е истакнуван заради одличната глума и вбројуван меѓу најдобрите мексикански филмови досега.


ПОЛОВИНАТА НА СВЕТОТ
(
La mitad del mundo/ Middle of the World)
Игран филм, Мексико
2009 г., 92 мин., колор, ДСП
Режија: Хаиме Руиз Ибањес (Jaime Ruiz Ibáñez)
Сценарио: Хаиме Руиз Ибањес (Jaime Ruiz Ibáñez)
Улоги: Луиса Хуертас, Хансел Рамирез, Сузана Салазар (Luisa Huertas, Hansel Ramírez, Susana Salazar)

Главен јунак во оваа драмска комедија е Минго, 25-годишен човек со делумна ментална попреченост. Тоа не е пречка за Минго да биде имагинативен и харизматичен поет. Неговото сексуално будење му носи популарност како голем љубовник во малиот град во кој живее, но и проблеми.

Сепак, токму случувањата околу Минго ги откриваат лажните вредности во локалната средина и морални предрасуди на неговите сограѓани.

 

НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
27 ОКТОМВРИ (САБОТА) 20.00 ч.

ПОЛОВИНАТА НА СВЕТОТ
(
La mitad del mundo/ Middle of the World)
Игран филм, Мексико
2009 г., 92 мин., колор, ДСП
Режија: Хаиме Руиз Ибањес (Jaime Ruiz Ibáñez)
Сценарио: Хаиме Руиз Ибањес (Jaime Ruiz Ibáñez)
Улоги: Луиса Хуертас, Хансел Рамирез, Сузана Салазар (Luisa Huertas, Hansel Ramírez, Susana Salazar)

Главен јунак во оваа драмска комедија е Минго, 25-годишен човек со делумна ментална попреченост. Тоа не е пречка за Минго да биде имагинативен и харизматичен поет. Неговото сексуално будење му носи популарност како голем љубовник во малиот град во кој живее, но и проблеми.

Сепак, токму случувањата околу Минго ги откриваат лажните вредности во локалната средина и морални предрасуди на неговите сограѓани.

 

 

НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
28 ОКТОМВРИ (НЕДЕЛА) 20.00 ч.
СИФРАЖЕТКИТЕ
(Las sufragistas)
Документарен филм, Мексико
2012 г., 90 мин. колор. ДСП
Режија: Ана Круз Наваро (Ana Cruz Navarro)
Учествуваат: Мишел Бачеле, Габриела Кано, Еуфросина Круз (Michelle Bachelet, Gabriela Cano, Eufrosina Cruz)

Приказна за Еуфросина Круз Мендоза, жена од заедницата Запотек (Zapotec) – автохтони Индијанци од пред доаѓањето на Кристифор Колумбо – во регионот Санта Марија Квиголани (Santa Maria Quiegolani), држава Оаксака, Мексико (Oaxaca, Mexico). Ана Круз Наваро во СИФРАЖЕТКИ (првите активистки за правата на жените) го прикажува политичкиот ангажман на Еуфросина Круз, која победила на изборите во општина Оаксака,  како и долготрајната борба на мексиканската жена за политичка моќ, почнувајќи од револуционерниот период.

Филмот ги разгледува и предизвиците со кои се соочуваат жените на власт. Меѓу нив е и Мишел Бачеле, претседателка на Чиле во два мандати (2006-2010 и 2014-2018), чиј татко Алберто Бачеле Мартинез (Alberto Bachelet Martínez), генерал на воената авијација, бил жртва на диктатурата на Аугусто Пиноче (Augusto Pinochet). Бачеле, по емигрантскиот живот со нејзината мајка, е првата жена што ќе биде избрана за претседателка на Чиле и првата жена избрана за шеф на државата во Јужна Америка (не сметајќи ја Изабел Перон, која практично ја наследи претседателската функција на Аргентина по смртта на нејзиниот сопруг Хуан Перон, како негова трета жена, претходно избрана за негова потпреседателка (сепак, Изабел ја немаше популарноста меѓу народот како првата сопруга на Перон, легендарната Евита).

 

НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
29 ОКТОМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК) 20.00 ч.
ЗЕМЈАТА НА ТИШИНАТА
(En la Estancia/ The Land of Silence)
Игран филм, Мексико
2014 г., 106 мин. колор, ДСП
Режија: Карлос Армела (Carlos Armella)
Сценарио: Карлос Армела (Carlos Armella)
Улоги: Хилберто Бараза, Валдо Фако, Наталија Гато (Gilberto Barraza, Waldo Facco, Natalia Gatto)

Во напуштеното село Ла Естанција, заробено во времето и просторот, се воспоставува блиска врска помеѓу последните жители и документаристот кој дошол да сними филм за нивните животи. Повеќето од жителите го напуштиле гратчето во потрага по подобар живот и заминале во САД, бидејќи во нивното родно место ветувањата се направени од прашина.

Се развива невообичаена врска меѓу еден од последните жители, Хуан Диего (Хилберто Бараза) и филмскиот режисер Себастијан (Валдо Фако). По неколку години, документаристот се враќа да го комплетира својот филм и повторно ги открива неговите ликови, но наскоро сфаќа дека сè е променето и никогаш нема да биде исто. Единственото нешто што останува од Ла Естанција е ехото на нивните гласови.

Продуцент на филмот е Алехандро Гонзалез Ињариту (Alejandro González Iñárritu), еден од најславните светски филмски автори на денешнината, кој кариерата ја започна во родното Мексико.

 

НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
30 ОКТОМВРИ (ВТОРНИК) 20.00 ч.
ВО ПАПОКОТ НА НЕБОТО
(En el ombligo del cielo/ In the navel of heaven)
Игран филм, Мексико
2012 г., 106 мин., колор, ДСП
Режија: Карлос Гомез Оливер, Карлос Гомез  (Carlos Gómez Oliver, Carlos Gómez)
Сценарио: Карлос Гомез Оливер, Карлос Гомез  (Carlos Gómez Oliver, Carlos Gómez)
Улоги: Магали Бојсел, Ное Хернандез, Монсерат де Леон (Magali Boysselle, Noé Hernández, Montserrat de León)

Арогантната млада адвокатка Андреа (Магали Бојсел) останува на работа доцна во петочната вечер за да заврши голема задача. Сакајќи да излезе на свеж воздух, се качува на покривот од зградата каде се наоѓа нејзината канцеларија. Но, останува заробена цел викенд во друштво со Гвалберто (Ное Хернандез), служител во хотелот.

Иако целосно различни како личности, двајцата „насукани гости“ во стаклениот океан (канцеларија) имаат време на претек, па ги споделуваат размислите за нивните животи и системи на вредности.

 

 

НЕДЕЛА НА МЕКСИКАНСКИ ФИЛМОВИ
31 ОКТОМВРИ (СРЕДА) 20.00 ч.
ДОБАР ДЕН, РАМОН
(Guten tag, Ramón)
Игран филм, Мексико
2013 г., 120 мин., колор, ДСП
Режија: Хорхе Рамирез Суарез (Jorge Ramírez Suárez)
Сценарио: Хорхе Рамирез Суарез (Jorge Ramírez Suárez)
Улоги: Кристијан Ферер, Ингеборг Шенер, Адриана Бараза (Kristyan Ferrer, Ingeborg Schöner, Adriana Barraza)

Рамон (Кристијан Ферер) е младо момче од мало мексиканско гратче кое се обидува да ја премине границата со САД по петти пат, но не успева. Неговиот пријател му раскажува за неговата тетка што живее во Германија и дека таму има подобар живот. Рамон решава да оди во Германија за да најде тетката на пријателот.

Откако ќе пристигне во Германија нема да ја најде тетката, па останува без пари и засолниште на улица в зима. Се бори за да преживее на секаков начин. Ја запознава Рут (Ингеборг Шенер), осамена пензионерка, која му обезбедува стан во подрумот на зградата и основни работи за живот. Меѓу нив се раѓа пријателство што ги надминува јазичните граници и расните предрасуди, па на Рамон му се враќа вербата во подобрата иднина…

 

 

Leave a comment