Во летното кино на Кинотеката од 21 до 24 септември ќе се одржи петтото издание на фестивалот за духовни и хумани вредности.

ПРОГРАМА НА  ФЕСТИВАЛОТ

21 СЕПТЕМВРИ – ПОНЕДЕЛНИК

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ

19.00 ч.

Кинотека на Р.С.Македонија-плато

Официјална и концертна програма и доделување дипломи за духовни  вредности

 

Гости на фестивалот:

Н.Е. Сергеј Баздникин – Амбасадор на Руската Федерација

Н.Е.  Ласло Иштван -Дукс – Амбасадор на Унгарија

Н.Е. Лубомир Пшенка , заменик Амбасадор на Чешка Република

Н.Е.  Габриел Никола- заменик Амбасадор на Романија

Г-дин Емануел Рембер -Директор на Француски Институт  

Г-дин  Велимир Стојковски –   Руски почесен конзул

Г-дин  Петр Долежал – Чешки почесен конзул

Ѓоко Ѓорѓевски – декан на Богословскиот факултет во Скопје

Претставник  на Министерство за култура

 

Културна програма:  претставници на група СИНТЕЗИС

Вокален ансамбл МЕЛИЗМА. Диригент – г-ѓа Марија Андонова

 

20.00 ч. – Проекција на документарен филм

БЛАГОДАТНА УТЕХА

Свето-Троицка Сергиева Лавра посветена на Свети Сергеј Радонешки е еден од најголемите христијански  центри во Русија и во светот и светско културно наследство на УНЕСКО.  Манастирот датира од  1422 година и во него се наоѓаат околу 500 свети реликвии, а во него била и средбата на Свети Сергеј со Пресвета Богородица.

Благодарност на фестивал ВСТРЕЧА-СРЕТЕНИЕ од Русија

Автор на сценарио и режија: Галина Дудкина

Снимател: Константин Пермяков

Русија, 29 мин. – 2019 год.

 

20.30 – Проекција на документарен филм

ЗОШТО НА СИТЕ ИМ СОЛЗАТ ОЧИТЕ ВО ЧИКШОМЉУИ ?

На празникот на  Св. Троица околу  над половина милион луѓе,  унгарци од целиот свет,  посетуваат на аџилак еден огромен рид  кој е на територијата на Романија, за да и оддадат слава и чест на Пресвета Богородица. Оваа традиција  ја одржуваат секоја година , заклучно со годинава цели 454 години, и имаат посебна причина за тоа…

Автори на филмот: Lipesei Attila, Racz Geza

Mонтажа: Frank Gabor

Продукција: Panorama

Унгарија, 41 мин.

 

22. СЕПТЕМВРИ – ВТОРНИК

19.00 ч. – Проекција на  документарен филм

ЈАН АМОС КОМЕНСКИ –Седумдесет и две имиња на чешката историја

Филмот е посветен на “Таткото на Нацијата”, по повод одбележувањето на 350 години од упокојувањето на овој великан, кој се смета за основач на модерното образование. Неговото име го носи и едно основно училиште во Скопје.

Режија: Максимилијан Петржик

Чешка Република, 13 мин.

 

19.15 ч. – Проекција на  документарен филм

СВЕТИ ВАЦЛАВ И ЗАШТИТА НА ЧЕШКАТА ЗЕМЈА

Филмот  е посветен на Чешкиот крал Вацлав I,патрон на Бохемиа и Моравиа, и најпознат Чешки светител. Тој ја проповедал христијанската вера и се грижел за сиромашните и болните. Неговиот живот,  подвиг и победи се полни со чуда, од кои некои се поврзани со ликот на Пресвета Богородица.

Режија: Отокаро Мариа Шмидт, Јана Кристина Студничкова.

Чешка Република,  52 мин. -2018 год.

 

20.30 – Проекција на документарен филм

МАНАСТИРИТЕ НА ЕВРОПА – СВЕДОЦИ НА НЕВИДЛИВОТО  

Четвртата  епизода од оваа извонредна серија e сведоштво за историјатот, животот и чудата на  манастирите  во Ерменија, Ирска,  Франција и Русија.

 Светецот-заштитник на манастирот во Ерменија е , Грегори Татевски, познат како „свештеникот на трите светлини“. Св. Грегори од Нарек е најголем поет и молитвеник на ерменскиот народ.

Манастирот во југоисточна Ирска бил основан во 1832, од ирски монаси кои се вратиле од Франција. Селото Св. Гилем Пустински  во Франција е место на светското наследство на УНЕСКО, основано во  804.година, кога витезот Гилем д‘Оранж, се вратил од војна и жалејќи неутешно за смртта на жена си, станува монах и основа скит  во пустина од 16 км. Во Русија портретиран е манастирот Богородица Иверска, кој лежи на мал остров меѓу Москва и Санкт Петерсбург, како и чудотворните икони на Пресвета Богородица…

Автори, режисери и копродуценти : Marie Arnaud & Jacques Debs

Директор на фотографија : Marc-André Batigne   Продуцент : Serge Lalou

Продукција : Les Films d’Ici     Телевизија: ARTE G.E.I.E

Франција 52 min.-2018 год.

 

23 СЕПТЕМВРИ – СРЕДА

19.00 ч. – Проекција на документарен филм

ЕЛИЗАВЕТА ФЈОДОРОВНА – ПРВ И ВТОР ДЕЛ

Филм за животот и подвигот на Елизавета Фјодоровна. Таа е сестра на царицата Александра и заедно со семејството Романови е вброена во соборот на светиите. Била основач и раководител на 85 добротворни организации за помош на луѓето за сите дејности и за уметниците,  со вкупно 6000 организации низ Русија и водела грижа за сите нив.  Во Руско -Јапонската војна ги пренаменила сите простории на Кремљ во магацини за помош на ранети и потреби на војниците.  А монахињите на нејзината црква “Св.Марта и Марија”  помагале на сиромашни и болни, и имале прифатилиште за стари актери. Завршува како маченичка со своите блиски, сурово  убиена од бољшевиците,  а нејзините чудотворни мошти се пренесени  во Ерусалим и се наоѓаат блиску до гробот на Господ Исус Христос. Снимањето на филмот се одвивало во Русија, Германија и Израел.

Сценарио и Режија: Јулија Ермолина

Продуценти: Сергеј Максимкин, Људмила Снигирева, Олег Вољнов и др.

Благодарност на фестивал ВСТРЕЧА-СРЕТЕНИЕ од Русија

Русија, 104 мин. – 2018 год.

 

21.00 ч. – Проекција на документарен филм

МАНАСТИР СУРПАТЕЛЕ

Тесниот пат кон спасението најверојатно го чекорат скромните и анонимните. А сепак, во нејзините извонредни граници, имаше место за дама воспитана во визон и порфир. Дама, сопруга на принц и мајка на единаесет деца. Откако нејзиниот сопруг и четворицата синови беа обезглавени, наследството на Лејди Марија беше задржано во живот со молитвите на монахињите, кои преку својот животен стил ни покажаа зошто сè уште продолжуваме и која е врвната цел: заедништво со Бога.

Продуцент/ Режисер: Mara Ionescu

Снимател : Nicolae Sevastre

Монтажа: Bogdan Aursăchioaiei

Продукција: TRINITAS TV

Романија, 39 мин.- 2019 год.

 

24 СЕПТЕМВРИ – ЧЕТВРТОК

19.00 ч.- Проекција на игран филм

НА БРЕГОТ НА МЕЧТАТА

Трогателна драма која раскажува за судбините на двајца луѓе, толку различни, но  сепак слични, кои случајно се испреплетуваат: малечко девојче кое избегало од детски дом,кое го бара волшебниот свет во кој сите деца се среќни,  и млад човек, ранет во Чеченската војна. Ова е филм за човечката добрина, за добри и самопожртвувани постапки. Филмот е добитник на награда на филмскиот фестивал „Исток & Запад. Класика и Авангарда“, за најдобро режисерско и актерско остварување.

Режисер: Баир Уладаев

Улоги: Баир Уладаев, Анфиса Манхаева, Дарја Трифонова

Русија, 93 мин.- 2019 год.

 

21.00 ч. Проекција на документарен филм

МАНАСТИР БРАДУЛ 

Се вели дека до Бог може да се стигне преку луѓето. Парадоксално, некои луѓе бегаат од други за да се приближат до Бога.

На планините на Буила сè уште можат да се сретат такви луѓе. Тие имале храброст да се откажат, без напор, од сите изгледи за живот, пријатели, семејство, кариера.  Тие избрале да се приближат до Небото.

Продуцент/ Режисер: Mara Ionescu

Снимател : Daniel Petolea

Монтажа: Bogdan Aursăchioaiei

Продукција: TRINITAS TV

Романија, 38 мин.- 2020 год.

Влезот е слободен

www.topworldtv.network/bogorodicen pokrov

 

Leave a comment