Кинотека на Македонија Ве поканува на одбележување на Светскиот ден на аудиовизуелното наследство

30 октомври, вторник, 2018 во 12.00 часот

СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО

Светскиот ден на аудиовизуелно наследство се одбележува на 27 октомври, но настаните во негова чест се организираат околу овој датум. Одбележувањето на денот го започна УНЕСКО, а потоа го прифатија и презедоа меѓунаародните тела што обединуваат организации и асоцијации на филмски архиви, музеи и институции што се занимаваат со заштита и чување на аудиовизуленото наследство, предводени од Координативниот совет на здруженијата на аудиовизуелни архиви (CCAAA -Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations).

Годинешново мото под кое низ целиот свет се организираат изложби, проекции, предавања и слични настани е „Твојата приказна се движи / е подвижна“.

Кинотеката на Македонија по повод Светскиот ден на аудиовизуелното наследство ќе ја потсети домашната јавност за вредноста и значењетона националното кинематографско наследство, и потребата истото да се сочува и пренесе на идните генерации.

*Промоција на нова веб-страница на Кинотеката на Македонија

*Промоција на најновиот број на списанието „Кинопис“ (бр.51/52, 2017/18)

*Отворање на изложбата „Мис Стон: Помеѓу Елен и Автономија“ по повод 60 годишнината од премиерата на филмот „Мис Стон“ (1958, р. Жика Митовиќ)

Leave a comment