Септемвриската програма во Кинотеката ја започнуваме со новото годинешно издание на ФЕСТИВАЛОТ НА НЕМ И КЛАСИЧЕН ФИЛМ. По проекцијата на НОСФЕРАТУ, СИМФОНИЈА НА СТРАВОТ (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / Nosferatu, a Symphony of the Gray), филм на Фридрих Вилхелм Мурнау (Friedrich Wilhelm Murnau) од 1922 година, на 31 август (среда) во 20:00 ч. во летното кино, до 7 септември ќе видиме уште два филма на претставникот на германскиот експресионизам Мурнау – ФАУСТ (Faust – Eine deutsche Volkssage) и ПАТУВАЊЕ ВО НОЌТА (Der Gang in die Nacht / Journey into the Night) – а потоа и два филма со Бастер Китон (Buster Keaton) од ерата на немиот филм. Следува мини-циклусот постевен на Рајнер Вернер Фасбиндер (Rainer Werner Fassbinder) по повод 40-годишнината од неговата смрт, составен од насловите ЛИЛИ МАРЛЕН (Lili Marleen), БРАКОТ НА МАРИЈА БРАУН (Die Ehe der Maria Braun / The Marriage of Maria Braun), ЕФИ БРИСТ (Fontane Effi Briest / Effi Briest), КОПНЕЖОТ НА ВЕРОНИКА ФОС (Die Sehnsucht der Veronika Voss / Veronika Voss) и МАРТА (Martha); по еден филм на француските класични автори Луј Мал (Louis Malle) и Клод Соте (Claude Sautet); како и ФИЛМСКИ НОВОСТИ (1945-1948): ПРИКАЗНИ ОД МАКЕДОНИЈА, РУСАЛИСКИ ОБИЧАИ ВО ГЕВГЕЛИСКО, ВЕЛИГДЕНСКИ ОБИЧАИ и МАРИОВСКА  СВАДБА од домашното документарно наследство.

Кинотечната програма ја продолжуваме со СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, а од 19 СЕПТЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК), 20:00 ч. следува НЕМА ДА СИ САМА (You won’t be alone) на Горан Столевски (Goran Stolevski) со проекции во четири термини. Столевски со неговиот хорор-трилер е вистински хит на сезоната: досега победи на фестивалот во Палм Спрингс (САД), а беше во конкуренција за награди на фестивалите „Санденс“ (САД) и Сиднеј (Австралија). Влијателниот филмски магазин „Варајети“ („Variety“) го смести филмот на Столевски меѓу десетте наслови што не треба да се пропуштат во 2022 година.

Во септемвриската програма ве потсетуваме и на новите француски филмови што ја обележаа кино-сезоната, ПАРИЗ – ЉУБОВНА ПРИКАЗНА (Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District) на Жак Одијар (Jacques Audiard) и ТИТАН (Titane) на Жулија Дукурно (Julia Ducournau). Во рамките на книжевниот фестивал ПРО-ЗА БАЛКАН во Кинотеката на 21 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА), 20:00 ч. ќе можете да го проследите КАРАУЛА (Karaula / The Border Post) на Рајко Грлиќ (Rajko Grlić): авторот на филмот ќе биде присутен на проекцијата и ќе одговара на прашања на гледачите.

Минатиот месец започнавме со прикажуваме на филмови на 35 мм, па добрата пракса продолжува и во септември, со ДЕНОТ НА МРМОТОТ (Groundhog Day) на Харолд Ремис (Harold Ramis), со Бил Мареј, Енди Мекдауел, Крис Елиот (Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott) во главните улоги; УБИСТВО ПО НАРЕДБА (Murder by Decree) на Боб Кларк (Bob Clark), со Кристофер Пламер, Џејмс Мејсон, Дејвид Хемингс, Џон Гилгуд, Доналд Сатрленд (Christopher Plummer, James Mason, David Hemmings, Susan Clark, John Gielgud, Donald Sutherland); како и ВРАЌАЊЕТО НА БЕТМЕН (Batman Returns) на Тим Бартон (Tim Burton), со Мајкл Китон, Дени ДеВито, Мишел Фајфер, Кристофер Вокен (Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken).

Септемвриската програма го содржи и тридневниот МЕДИУМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ (MEDIA FESTIVAL SKOPJE). Крајот на септември, пак, е резервиран за ВИТЕЛ (Vortex) на еден од најконтроверзните современи автори – Гаспар Ное (Gaspar Noé), како и на омажот посветен на иконата на францускиот и европскиот филм, неодамна починатиот актер Жан-Луј Третињан. Во него ќе ги видиме класиците З (Z) на Коста Гаврас (Costa Gavras) и КОНЕЧНО, НЕДЕЛА! (Vivement Dimanche! / Confidentially Yours) на Франсоа Трифо (François Truffaut).

 

31 АВГУСТ (СРЕДА)

20:00 ч.: НОСФЕРАТУ, СИМФОНИЈА НА СТРАВОТ (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / Nosferatu, a Symphony of the Gray)

 

1 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВРТОК)

18:00 ч.:  ФИЛМСКИ НОВОСТИ (1948-1951): ПРИКАЗНИ ОД МАКЕДОНИЈА

20:00 ч.: ФАУСТ (Faust – Eine deutsche Volkssage)

 

2 СЕПТЕМВРИ (ПЕТОК)

18:00 ч.:  ЛИЛИ МАРЛЕН (Lili Marleen)

20:00 ч.: ПАТУВАЊЕ ВО НОЌТА (Der Gang in die Nacht / Journey into the Night)

 

3 СЕПТЕМВРИ (САБОТА)

18:00 ч.: БРАКОТ НА МАРИЈА БРАУН (Die Ehe der Maria Braun / The Marriage of Maria Braun)

20:00 ч.: ГЕНЕРАЛОТ (The General)

 

4 СЕПТЕМВРИ (НЕДЕЛА)

18:00 ч.: КОПНЕЖОТ НА ВЕРОНИКА ФОС (Die Sehnsucht der Veronika Voss / Veronika Voss)

20:00 ч.: ПАРОБРОДОТ БИЛ ЏУНИОР (Steamboat Bill, Jr.)

 

5 СЕПТЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК)

18:00 ч.: МАРТА (Martha)

20:00 ч.: СОГОРУВАЊЕ (Le feu follet / The Fire Within)

 

6 СЕПТЕМВРИ (ВТОРНИК)

18:00 ч.: СЛУЧКИ ВО ЖИВОТОТ (Le Choses de la vie / The Things of Life)

20:00 ч.: ЕФИ БРИСТ (Fontane Effi Briest / Effi Briest)

 

7 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА)

20:00 ч.: РУСАЛИСКИ ОБИЧАИ ВО ГЕВГЕЛИСКО (Russal customs in Gevgelija)

ВЕЛИГДЕНСКИ ОБИЧАИ (Easter Folk Customs)

МАРИОВСКА СВАДБА (Mariovo Wedding)

 

9 СЕПТЕМВРИ (ПЕТОК)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ 

 

10 СЕПТЕМВРИ (САБОТА)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ 

 

12 СЕПТЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ 

 

13 СЕПТЕМВРИ (ВТОРНИК)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ   

 

14 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ   

 

15 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВРТОК)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ   

 

16 СЕПТЕМВРИ (ПЕТОК)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ 

 

17 СЕПТЕМВРИ (САБОТА)

20:00 ч.: СКОПЈЕ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ   

 

19 СЕПТЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК)

18:00 ч.:  ПАРИЗ – ЉУБОВНА ПРИКАЗНА (Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District)

20:00 ч.: НЕМА ДА СИ САМА  (You won’t be alone)

 

20 СЕПТЕМВРИ (ВТОРНИК)

18:00 ч.: ТИТАН (Titane)

20:00 ч.: НЕМА ДА СИ САМА  (You won’t be alone)

 

21 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА)

20:00 ч.: КАРАУЛА (Karaula / The Border Post)

 

22 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВРТОК)

18:00 ч.: ДЕНОТ НА МРМОТОТ (Groundhog Day)

20:00 ч.:  МЕДИУМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ (MEDIA FESTIVAL SKOPJE)

 

23 СЕПТЕМВРИ (ПЕТОК)

18:00 ч.: УБИСТВО ПО НАРЕДБА (Murder by Decree)

20:00 ч.  МЕДИУМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ (MEDIA FESTIVAL SKOPJE)

 

24 СЕПТЕМВРИ (САБОТА)

18:00 ч.: ВРАЌАЊЕТО НА БЕТМЕН (Batman Returns)

20:00 ч.:  МЕДИУМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ (MEDIA FESTIVAL SKOPJE)

 

26 СЕПТЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК)

18:00 ч.:  ПАРИЗ – ЉУБОВНА ПРИКАЗНА (Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District)

20:00 ч.: НЕМА ДА СИ САМА  (You won’t be alone)

 

27 СЕПТЕМВРИ (ВТОРНИК)

18:00 ч.: ТИТАН (Titane)

20:00 ч.: НЕМА ДА СИ САМА  (You won’t be alone)

 

28 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА)

18:00 ч.: ВСЕЛЕНСКО МОМЧЕ (SpaceBoy)

20:00 ч.: ВИТЕЛ (Vortex)

 

29 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВРТОК)

18:00 ч.: ВИТЕЛ (Vortex)

20:15 ч.: З (Z)

 

30 СЕПТЕМВРИ (ПЕТОК)

18:00 ч.: ВИТЕЛ (Vortex)

20:15 ч.: КОНЕЧНО, НЕДЕЛА!  (Vivement Dimanche! / Confidentially Yours)