НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ СОВРЕМЕН ФИЛМ
22 ОКТОМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК) 20.00 ч.
ЖИВОТНО ВЕТУВАЊЕ
(A Living Promise)
Игран филм, Јапонија
2016 г., 120 мин., колор, ДСП
Режија: Кан Ишибаши (Ishibashi Kan)
Сценарио: Масахиро Јошимото (Masahiro Yoshimoto)
Улоги: Јутака Такенучи, Јосуке Егучи, Тори Мацузака, Тошијуки Нишида, Такеши Китано (Yutaka Takenouchi, Yosuke Eguchi, Tori Matsuzaka, Toshiyuki Nishida, Takeshi Kitano)

Директорот на една ИТ компанија Накахара (ЈутакаТакенучи) е зависник од работа. Добива повик од близок пријател кого го немало три години. Но, пријателот умира пред да се сретнат. Директорот истражува и открива дека неговиот пријател ја водел организацијата на еден популарен телевизиски фестивал, кој заради финансиски причини бил преселен во друг град, па сега сака да ја исправи неправдата што му е нанесена.

Режисерот Кан Ишибаши има богато телевизиско искуство и сторијата ја има сместено во милјето на ТВ продукцијата и фестивалите.

 

 

НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ СОВРЕМЕН ФИЛМ
23 ОКТОМВРИ (ВТОРНИК) 20.00 ч.
ВАНКУВЕР АСАХИ

(The Vancouver Asahi)
Игран филм, Јапонија
2014 г., 132 мин., колор, ДСП
Режија: Јуја Ишии (Yuya Ishii)
Сценарио: Сатоко Окудера (Satoko Okudera)
Улоги: Сатоши Цумабуки, Казуја Каменаши, Рио Катсуџи (Satoshi Tsumabuki, Kazuya Kamenashi, Ryo Katsuji)

Епска драма за јапонските доселеници во Канада на почетокот на 20-от век. Трагајќи по подобар живот, тие во Канада се сочувааат со општествени превирања, сурова реалност, исцрпувачка работа и расна дискриминација.

Јапонските мигранти го покажуваат нивниот борбен дух со формирање на бејзбол клуб, кого ќе го наречат Ванкувер Асахи, и тој ќе им донесе зрак на надеж во нивните животи…

 

 

НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ СОВРЕМЕН ФИЛМ
24 ОКТОМВРИ
(СРЕДА) 20.00 ч.
ПЕЈ ГО МОЈОТ ЖИВОТ
(Sing My Life)
Игран филм, Јапонија
2016 г., 125 мин., колор, ДСП
Режија: Нобуо Мизута (Nobuo Mizuta)
Сценарио: Томоко Јошизава (Tomoko Yoshizawa)
Улоги: Микако Табе, Мицуко Баишо, Јун Канаме (Mikako Tabe, Mitsuko Baisho, Jun Kaname)

Музичка комедија за 73-годишната Кацу, која е незадоволна од нејзиниот живот. При посетата на едно фотографско студио, нејзиниот живот и тело се транспортирани во 20-годишната Отори Сецуко (Табе).

Сецуко е новата ѕвезда на естрадата која ја освојува публиката со својот привлечен изглед и феноменалниот глас. Но, дали јавноста ќе се посомнева дека новата музичка ѕвезда е, всушност, остарената дама?

 

 

 

НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ СОВРЕМЕН ФИЛМ
25 ОКТОМВРИ (ЧЕТВРТОК) 20.00 ч.
ИСКРА НА ЖИВОТОТ
(A Sparkle of Life)
Игран филм, Јапонија
2013 г., 81 мин., колор, ДСП
Режија: Банџи Сотојама (Bunji Sotoyama)
Сценарио: Банџи Сотојама (Bunji Sotoyama)
Улоги: Казуко Јошијуки, Акира Такарада, Гаку Јамамото (Kazuko Yoshiyuki, Akira Takarada, Gaku Yamamoto)

Откако ќе види една убава венчаница во градот, Тае, која е 77-годишна вдовица, добива инспирација и решава да си најде нов партнер. Се зачленува во агенцијата за запознавање партнери и, игнорирајќи ги советите на нејзините блиски, треба да ја оствари првата средба со господинот Јуичиро Носе (Гаку Јамамото)…

Leave a comment