Метеорските успони и згаснувања на филмскиот творец

Љубиша Георгиевски

ПОД ИСТО НЕБО

Година на производство: 1964

Род: игран филм

Жанр: воена драма

Техника: стандард

Црно-бел, со звук, 35 мм.

Должина: 2000 мет.

Времетраење: 77 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

ПЛАНИНАТА НА ГНЕВОТ

Година на производство: 1968

Род: игран филм

Жанр: социјална драма

Техника: вајдскрин

Црно-бел, со звук, 35 мм.

Должина: 2267 мет.

Времетраење: 81 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

РЕПУБЛИКАTA ВО ПЛАМЕН

Година на производство: 1969

Род: игран филм

Жанр: историски

Техника: вајдскрин

Во боја, со звук, 35 мм.

Должина: 2704 мет.

Времетраење: 105 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

ЦЕНАТА НА ГРАДОТ

Година на производство: 1970

Род: игран филм

Жанр: воена драма

Техника: вајдскрин

Црно-бел, со звук, 35 мм.

Должина: 2254 мет.

Времетраење: 85 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

НЕ

Година на производство: 1966

Род: краток игран филм

Жанр: социјална драма

Техника: стандард

Црно-бел, со звук, 35 мм.

Должина: 330 мет.

Времетраење: 13 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

ПАТЕКА

Година на производство: 1967

Род: краток игран филм

Жанр: пародија

Техника: стандард

Црно-бел, со звук, 35 мм.

Должина: 197 мет.

Времетраење: 8 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

Година на производство: 1974

Род: документарен филм

Техника: стандард

Во боја, со звук, 35 мм.

Должина: 280 мет.

Времетраење: 10 мин.

Производство: „Вардар филм“ – Скопје

 

Во сферата на филмското творештво, тој влезе метеорски како корежисер, со Миодраг-Мики Стаменковиќ, на играниот филм „Под исто небо”, за којшто беше воедно и соработник на сценариото.

Во периодот од 1968 до 1970 г. самостојно ги режира своите три играни филма: „Планината на гневот“, „Републиката во пламен“ и „Цената на градот“, по што сосема му се посветува на театарот.

Режирал и краткометражни играни филмови: „Не“ (1966), „Патека“  (1967), „Кој век минува надвор деца“ (1975), документарни: „SicTransit Gloria Mundi / Хераклеа“ (1974), и телевизиски драми.