За одбележување на 60-годишнината од трагичниот земјотрес што го опустоши Скопје во 1963 година, во Кинотеката на РС Македонија се одржува дигитализираната изложба на Државниот архив насловена „Подемот и падот на Скопје“. Изложбата ќе трае три дена почнувајќи од денеска, во 20:00 часот, а влезот е бесплатен.

Државниот архив на Република Северна Македонија, од своето основање во 1951 година, е посветен на зачувување на нашата историја, култура и традиција. Преку оваа мисија, Архивот успешно одбележа значајни државни јубилеи и историски настани.

Помеѓу безбројните архивски материјали поврзани со скопскиот земјотрес во 1963 година е впечатлива фотодокументација на Киро Георгиевски, официјален фотограф на Собранието на Град Скопје во средината на 20 век. Неговата обемна колекција на фотографии нуди длабински поглед на настанот и неговите последици, од првичното уништување до колективните напори за обнова поттикнати од меѓународната солидарност.

Оваа дигитализирана изложба содржи над 300 фотографии и документи, нагласувајќи го значењето на зачуваните архивски материјали во реконструкцијата на историјата. Посетителите ќе бидат сведоци на непосредните последици од земјотресот, последователниот процес на опоравување и реконструкцијата на градот под раководство на градоначалникот Методија Антов.

Придружете ни се во сеќавањето на трансформативните настани што го обликуваа Скопје во градот што го гледаме денес.