ПРОГРАМА МАРТ 2024

ОБЈАВА НА РЕЗУЛТАТИ

Проекции на филмови по повод 60-годишнината од смртта на Милтон Манаки

На 5. март, 60 години по смртта на Милтон Манаки, во киносалата на Кинотеката ќе се прикажуват документарниот филм „Манаки – Приказна во слики“ за фотографската дејност на Јанаки и Милтон Манаки, и респективниот опус од 42 филма кои овие балкански кинематографски пионери ги снимиле со култната Камера 300 Кинотека на Северна Македонија се приклучува […]

ПРОГРАМА МАРТ 2024

МЕСЕЦ МАРТ ВО КИНОТЕКА   БОГАТ ИЗБОР СО КВАЛИТЕТ И ИНОВАТИВНОСТ Март – месец кога започнува пролетта. Повеќе светлина, подолг ден, разновидни бои. Во секој случај, месец што се очекува со нетрпение. Со понудата во својата програма Кинотека се определи да соодветствува на месецот на пролетта. На почетокот и при крајот на понудата Кинотека ќе […]

КОН РЕТРОСПЕКТИВАТА НА СЛОВАЧКИОТ КЛАСИЧЕН ФИЛМ

РЕТРОСПЕКТИВАТА НА СЛОВАЧКИОТ КЛАСИЧЕН ФИЛМ е навистина ретка можност за македонската филмска публика да добие суштински увид во историјата на една релaтивно блиска кинематографија, како словачката. Како што кажува и името на ретроспективата, тоа е селекција на класици на словачката кинематографија од периодот на комунистичка Чехословачка. Станува збор за филмови кои се репрезентативни за развојот […]

Музичко-документарниот филм за Перо Ловшин, еден од првите панк рокери во Источна Европа во Кинотека

На 22 и 23 февруари од 20 часот во Кинотека ќе биде прикажан долгометражниот музички-документарен филм „Перо Ловшин – Ти можеш“ кој ја раскажува приказната на Перо Ловшин, еден од првите панк рокери во Источна Европа. Гостин на проекциите ќе биде токму Перо Ловшин. Тој, како фронтмен на Панкрти, со текстовите и активизмот одбележал цел […]

Европски сертифицирана обука за дигитализација

НУ Кинотека на Северна Македонија во соработка со Р. Бугарија ( SCAS и Народна библиотека „П. Р. Славејков“ ) , Германија (Zeutschel) и Холандија (ERfgoedcentrum De Domijnen) како дел од проектот Мобилна евтина дигитализација на винтиџ филмови„МобиРеел“ во рамките на ЕРАСМУС + програмата ве известува дека платформата Mobireel.eu е веќе достапна за сите граѓани. Со […]

Ретроспектива – Јан Кадар

Јан Кадар (Ján Kadár) е чехословачки филмски режисер кој можеби не е толку звучно име како Милош Форман или Јиржи Менцел, но е сестран филмски великан со импозантна и разновидна  филмографија и живот, во кој (како и во неговите филмови) се вкрстуваат  различни  култури: чешка, словачка, унгарска, еврејска и американска. Тој е особено битен за […]

Г-ѓа и Г-ца Х / Mrs. & Ms. X

Кинотека на Северна Македонија, Скопје Вторник, 30 јануари. 2024 13:30 ч Мариjа Павловска Проект: Г-ѓа и Г-ца Х / Mrs. & Ms. X Видео: Медиа арт; Видео арт Проектот  “Mrs. & Ms. X” е најновиот проект – циклус изработен во последните 7 години и  вклучува 2000 цртежи – дигитални дела и е поддржан со видео […]

РЕТРОСПЕКТИВА – ВЕЛИКАНИТЕ НА БРАЌА МАНАКИ

  Во пресрет на 45-ото издание на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ и 50-годишниот јубилеј на Кинотеката на РСМ, во наредните неколку месеци фестивалот, Кинотеката и Центарот за култура Битола ќе организираат ретроспектива на култни филмови чии кинематографери се некои од досегашните лауреати на „Браќа Манаки“. Во Кинотека филмовите од ретроспективата „Великаните на […]

КАТАЛОГ НА МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ