РЕГИОНАЛНАТА КОПРОДУКЦИЈА „УЛИШТЕ“ ПОБЕДИ НА „САНДЕНС“

РЕГИОНАЛНАТА КОПРОДУКЦИЈА „УЛИШТЕ“ ПОБЕДИ НА „САНДЕНС“

Режисерското деби во долгометражната играна продукција на косовската авторка Блерта Башоли (Blerta Basholli), УЛИШТЕ (Hive), освои три награди на штотуку завршениот фестивал на независниот ...
„КИНОТЕЧНИ МЕСЕЧНИЦИ“ (1977-1987): ДИГИТАЛИЗИРАНА ЕДИЦИЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ „ФИЛМСКИ ТЕТРАТКИ“

„КИНОТЕЧНИ МЕСЕЧНИЦИ“ (1977-1987): ДИГИТАЛИЗИРАНА ЕДИЦИЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ „ФИЛМСКИ ТЕТРАТКИ“

Кинотеката деновиве на нејзиниот сајт www.kinoteka.mk ги објави дигиталните верзии на изданијата „Кинотечен месечник“, кои излегуваа од 1977 до 1987 година. Ако порано ги ...
РЕТРОСПЕКТИВА НА КИНОТЕКАТА ВО 2020: ГОДИНАТА ШТО СЕПАК НЕ ЈА ИЗЕДОА СКАКУЛЦИТЕ

РЕТРОСПЕКТИВА НА КИНОТЕКАТА ВО 2020: ГОДИНАТА ШТО СЕПАК НЕ ЈА ИЗЕДОА СКАКУЛЦИТЕ

Нема да биде ништо ново ако на почетокот на ретроспективата за кинотечната 2020 година ја споменеме светската здравствена криза предизвикана од пандемијата со вирусот ...
ОДРЖАН 49. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА НЕПРОФЕСИОНАЛЕН ФИЛМ: НАГРАДАТА НА УНИКА ЗА КИНОТЕКАТА

ОДРЖАН 49. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА НЕПРОФЕСИОНАЛЕН ФИЛМ: НАГРАДАТА НА УНИКА ЗА КИНОТЕКАТА

Кинотеката на Р.С. Македонија ја доби престижната Златна плакета од UNICA (Union Internationale du Cinéma / Интернационален филмски сојуз) за придонес и подршка во ...
ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА не завршува со оваа последна, десетта сесија, туку дека таа е почеток на ново учење и дружење, смета Џиџева.

ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА не завршува со оваа последна, десетта сесија, туку дека таа е почеток на ново учење и дружење, смета Џиџева.

Идејата е за време на зимскиот училишен распуст Кинотеката да организира проекција на краток филм за ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА кој би вклучувал инсерти од работата ...