ПРОГРАМА ЗА 7-МОТО ИЗДАНИЕ НА ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

ПРОГРАМА ЗА 7-МОТО ИЗДАНИЕ НА ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

Во организација на Македонското студентско етнолошко друштво на 17 октомври (недела) од 17:00 ч. започнува 7-то издание на фестивалот ЕТНОФФ. Програма на фестивалот: 17 ...
МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДАТА „ОСКАР“ Е „СЕСТРИ“ НА ДИНА ДУМА

МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДАТА „ОСКАР“ Е „СЕСТРИ“ НА ДИНА ДУМА

Комисијата за избор на македонски кандидат за наградата “Оскар за најдобар долгометражен интернационален филм” при Друштвото на филмските работници на Македонија во состав: Дејан ...
СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИОВИЗУЕЛНОТО НАСЛЕДСТВО ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА: ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“

СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИОВИЗУЕЛНОТО НАСЛЕДСТВО ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА: ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“

На 27 октомври (среда) Кинотеката на Македонија ќе го одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство со промоција на книгата АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ...
„ПЕКОЛОТ“, ПРВИОТ ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ ВО СВЕТСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА,НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКАТА СО ПИЈАНО ПРИДРУЖБА НА МАРИО МАРИЈАНИ

„ПЕКОЛОТ“, ПРВИОТ ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ ВО СВЕТСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА,НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКАТА СО ПИЈАНО ПРИДРУЖБА НА МАРИО МАРИЈАНИ

Дигитално реставрираната верзија на ПЕКОЛОТ, снимен во 1911 г. според епот на Данте, ќе биде прикажана на 19 октомври (вторник), во 20:00 ч. На 19 ...
ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација на ученици, наставници и професори

ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација на ученици, наставници и професори

Кинотекa продолжува со својата ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација од областа на филмот и аудио-визуелното наследство, наменет за ученици од средните училишта. ...
Јани-Петери Паси е добитник на „Златна камера 300“ на 42. ИФФК „Браќа Манаки“

Јани-Петери Паси е добитник на „Златна камера 300“ на 42. ИФФК „Браќа Манаки“

Со церемонија на свеченото затворање, доделување награди и проекција на филмот „Титаниум“ во режија на Џилија Дукурно и кинематограферот Рубен Импенс синоќа во Битола ...
ПРВИТЕ 40 ГОДИНИ ОД ФЕСТИВАЛСКАТА МЕМОРИЈА НА „БРАЌА МАНАКИ“ СПАКУВАНИ ВО ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ

ПРВИТЕ 40 ГОДИНИ ОД ФЕСТИВАЛСКАТА МЕМОРИЈА НА „БРАЌА МАНАКИ“ СПАКУВАНИ ВО ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ

Фестивалска промоција на монографијата „40 години ИФФК Браќа Манаки“ на Кинотеката на Македонија   Во Малата сала на Домот на културата во Битола беше ...
42. „БРАЌА МАНАКИ“: ФИЛМОВИ ВО НАТПРЕВАРУВАЧКАТА ПРОГРАМА ВО СЕЛЕКЦИЈА НА СЛАЃАН ПЕНЕВ

42. „БРАЌА МАНАКИ“: ФИЛМОВИ ВО НАТПРЕВАРУВАЧКАТА ПРОГРАМА ВО СЕЛЕКЦИЈА НА СЛАЃАН ПЕНЕВ

Филмовите селектирани во програмата на годинешнава компетиција „Камера 300“ нудат тематска, стилска и културна разновидност. Се обидовме да вклучиме дела со висока естетика, дела ...
„ГОЛЕМА ЅВЕЗДА НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ“ ЗА СЕВЕРЏАН БАЈРАМ

„ГОЛЕМА ЅВЕЗДА НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ“ ЗА СЕВЕРЏАН БАЈРАМ

Годинешен добитник на наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм“ на Друштвото на филмски работници на Македонија е Северџан Бајрам. Северџан Бајрам (1966, Скопје), е ...