КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2021 година во областа на воспитанието и образованието ѝ се доделува на универзитетската професорка Ѓулумсер Касапи, добитници во ...
КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 27 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа петтата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Денешната работилница се фокусираше на кратките експериментални филмови: ...
„СЛУЧАЈОТ МАКАВЕЕВ“ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА 29 НОЕМВРИ

„СЛУЧАЈОТ МАКАВЕЕВ“ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА 29 НОЕМВРИ

На 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК) во организација на Српскиот културно-информативен центар „Спона“ и Кинотеката беа промовирани два документарни долгометражни филмови на Горан Радовановиќ (Goran Radovanović), ...
ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

Горан Радовановиќ (Goran Radovanović), еден од најагилните документаристи последниве години во српската кинематографија, на 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК) гостува во Кинотеката на Македонија со неговите ...
ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

Заради трагичната сообраќајна несреќа на македонскиот автобус во Бугарија и деновите на жалост, филмските проекции на кинотечната програма во следните три дена се откажани. ...
Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Во присуство на Амбасадорот на Ирска за Романија, Македонија и Молдавија, Н.Е. Пол МекГери, евроамбасадорот Дејвид Гир, амбасадорот на Франција во Македонија, Сирил Бомгартнер, ...
ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 20 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа четвртата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на филмот на ...
„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

Меѓународниот филмски фестивал КИНЕНОВА го започнува првото издание на Фестивалот на современата ирска кинематографија во Македонија. Овој настан свечено ќе биде отворен на 20ти ...
ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...