ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

На 30ти ноември (вторник), со почеток во 20:00 часот, во Кинотеката на Македонија премиерно ќе биде прикажан третиот краток филм за “Старо Скопје”, насловен ...
ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

Во среда, 10 ноември со почеток во 20 часот, во Младинскиот културен центар во Скопје ќе започне настанот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето ...
ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

На 6 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа втората сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Едукативниот проект е поддржан од Министерството за ...
НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

Во октомври 2009 година Кинотеката го започна првото претставување на шпанската кинематографија во форма на НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ. Изминативе 12 години соработката меѓу ...
„ТОМА“ НА БЈЕЛОГРЛИЌ Е ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НА МРТВИТЕ ОД ПОДОБРОТО МИНАТО, СО ПЕЕЊЕ И ПЛАЧЕЊЕ, пишува: Стојан Синадинов

„ТОМА“ НА БЈЕЛОГРЛИЌ Е ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НА МРТВИТЕ ОД ПОДОБРОТО МИНАТО, СО ПЕЕЊЕ И ПЛАЧЕЊЕ, пишува: Стојан Синадинов

ТОМА е „имитација на животот“ на пејачот Тома Здравковиќ, и ништо повеќе. Но, и ништо помалку од одлична мелодрама, според изворната дефиниција на жанрот ...
Заврши „Киненова“ – „Другата страна на реката“ на Антониа Килијан е најдобар филм

Заврши „Киненова“ – „Другата страна на реката“ на Антониа Килијан е најдобар филм

Стефан Арсенијевиќ за филмот „Бановиќ Страхиња“ ја доби наградата за најдобар режисер, Давид Боневил и Диего Роша за најдобро сценарио за филмот „Последното капење“, ...
ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

Шестиот по ред Ден на европските киносали кои го негуваат репертоарот со арт (уметнички) филмови ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 ...
ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

Со првата сесија во саботата (30 декември) започна втората сезона на едукативниот проект на Кинотеката, насловен ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Проектот е поддржан од Министерството за ...
Филмските критичари едногласни – итно е потребно формирање на Институт за филм

Филмските критичари едногласни – итно е потребно формирање на Институт за филм

Панел дискусија со филмски критичари: „Филмската критика – реалност или инцидент“ МФФ „Киненова“ во рамките на годинешното издание организираше панел дискусија со филмски критичари, ...
Мето Јовановски, лауреат на „Киненова“: Не можеш да бидеш генијален или голем во мал простор

Мето Јовановски, лауреат на „Киненова“: Не можеш да бидеш генијален или голем во мал простор

Фестивалите се важни, филмот е важен, како и е друго во животот. На човекот за живот му треба храна, вода, чист воздух… но потребна ...
ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“: КРУПЕН ПЛАН НА ЧОВЕКОВАТА ДУША ВО ПОТРАГА ПО СМИСОЛОТ ЗА ХУМОР

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“: КРУПЕН ПЛАН НА ЧОВЕКОВАТА ДУША ВО ПОТРАГА ПО СМИСОЛОТ ЗА ХУМОР

На 27 октомври (среда) Кинотеката на Македонија го одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство и ја промовираше книгата АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН ...