ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

Кога последен пат сте виделе „шиткач“ или „тапкарош“ пред некоја киносала? „Шиткач“, термин од скопскиот сленг (во дигиталните речници на англиски: ditcher, a person ...
МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

Со филмот ИСЧЕЗНАТА ИМПЕРИЈА (Исчезнувшая империя/Vanished Empire) на Карен Шахназаров (Karen Shakhnazarov) заврши циклусот „РУСКА ЗИМА“: МЕСЕЦ НА КЛАСИЧЕН И СОВРЕМЕН РУСКИ ФИЛМ. Ревијата на 25те наслови ...
Промоција на книгата „Музиката во македонскиот игран филм: од ФРОСИНА до ЛАЗАР“

Промоција на книгата „Музиката во македонскиот игран филм: од ФРОСИНА до ЛАЗАР“

На 12 март (вторник) во 20:00 ч., во киносалата на Кинотеката на Македонија ќе биде промовирана книгата „Музиката во македонскиот игран филм: од ФРОСИНА до ...
МАРТ – МЕСЕЦ НА ЕВРОПСКИОТ ФИЛМ, ОМАЖ НА БРУНО ГАНЦ, РЕСТАВРИРАНИ ФИЛМОВИ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ…

МАРТ – МЕСЕЦ НА ЕВРОПСКИОТ ФИЛМ, ОМАЖ НА БРУНО ГАНЦ, РЕСТАВРИРАНИ ФИЛМОВИ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ…

Кога ќе почнете да копате по површината, никогаш не знаете на што сè ќе наидете. Сепак, ние знаеме: мартовската програма на Кинотеката на Македонија ...
ПОТРАГА ПО ВИСОКАТА ВЕРНОСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ, пишува Стојан Синадинов

ПОТРАГА ПО ВИСОКАТА ВЕРНОСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ, пишува Стојан Синадинов

Македонската кинематографија минатата година „неплански“, но од оправдани причини, се присетуваше на животот и делата на неколку нејзини доајени – заради нивното заминување од ...