ЗАМИНА УШТЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА: ГОРАН СТЕФАНОВСКИ (1952-2018)

ЗАМИНА УШТЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА: ГОРАН СТЕФАНОВСКИ (1952-2018)

Почина Горан Стефановски, еден од најголемите македонски драмски писатели. Неговите драми „Јане Задрогаз“, „Диво месо“, „Лет во место“, „Хај-Фај“, „Дупло дно“ и „Тетовирани души“ ...
Македонска вечер во Австрискиот филмски архив

Македонска вечер во Австрискиот филмски архив

Австрискиот филмски архив, со ретроспективата „Времињата се менуваат 1918 – Падот на Австро-Унгарската империја“, го одбележува крајот на Првата светска војна и 100-годишнината на ...
Филмската „репрезентација“ на БиХ во Кинотеката на Македонија

Филмската „репрезентација“ на БиХ во Кинотеката на Македонија

Со проекцијата на оскаровскиот филм НИЧИЈА ЗЕМЈА (Ničija zemlja/No Man’s Land) на Данис Тановиќ, во петокот во Кинотеката на Македонија започна Неделата на босанскохерцеговскиот филм. ...
Документарен филм по повод 60 години од премиерата на филмот МИС СТОН

Документарен филм по повод 60 години од премиерата на филмот МИС СТОН

Кинотеката на Македонија неодамна ја одбележа 60-годишнината од снимањето на македонскиот игран филм МИС СТОН. Низ фотографии, неколку интересни детали, прес-клипинзи, сеќавања на авторите ...