„СЛУЧАЈОТ МАКАВЕЕВ“ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА 29 НОЕМВРИ

„СЛУЧАЈОТ МАКАВЕЕВ“ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА 29 НОЕМВРИ

На 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК) во организација на Српскиот културно-информативен центар „Спона“ и Кинотеката беа промовирани два документарни долгометражни филмови на Горан Радовановиќ (Goran Radovanović), ...
ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

Горан Радовановиќ (Goran Radovanović), еден од најагилните документаристи последниве години во српската кинематографија, на 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК) гостува во Кинотеката на Македонија со неговите ...
ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

Заради трагичната сообраќајна несреќа на македонскиот автобус во Бугарија и деновите на жалост, филмските проекции на кинотечната програма во следните три дена се откажани. ...
Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Во присуство на Амбасадорот на Ирска за Романија, Македонија и Молдавија, Н.Е. Пол МекГери, евроамбасадорот Дејвид Гир, амбасадорот на Франција во Македонија, Сирил Бомгартнер, ...
„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

Меѓународниот филмски фестивал КИНЕНОВА го започнува првото издание на Фестивалот на современата ирска кинематографија во Македонија. Овој настан свечено ќе биде отворен на 20ти ...
ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...
ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

На 30ти ноември (вторник), со почеток во 20:00 часот, во Кинотеката на Македонија премиерно ќе биде прикажан третиот краток филм за “Старо Скопје”, насловен ...
НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

Во октомври 2009 година Кинотеката го започна првото претставување на шпанската кинематографија во форма на НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ. Изминативе 12 години соработката меѓу ...
ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

Шестиот по ред Ден на европските киносали кои го негуваат репертоарот со арт (уметнички) филмови ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 ...