ФИЛМОВИ ШТО „ТЕЖАТ“ СТОТИЦИ НАГРАДИ НА МАРТОВСКАТА КИНОТЕЧНА ПРОГРАМА

ФИЛМОВИ ШТО „ТЕЖАТ“ СТОТИЦИ НАГРАДИ НА МАРТОВСКАТА КИНОТЕЧНА ПРОГРАМА

Еден од филмовите со кои ја започнуваме мартовската кинотечна програма е РИМИНИ (Rimini) на Улрих Зајдл (Ulrich Seidl), долгоочекуваното враќање кон играниот филм на ...
Киноконцерт и проекција на немиот филм „Авантурите на Принц Ахмед“ во Кинотека

Киноконцерт и проекција на немиот филм „Авантурите на Принц Ахмед“ во Кинотека

Европскиот креативен оркестар при институтот ФАМЕ’С предводен од францускиот диригент Оливие Дежур, на 9-ти февруари во 19 часот во Кинотеката во Скопје ќе изведе ...
НЕДЕЛНА ПРОГРАМА ВО КИНОТЕКАТА (30 ЈАНУАРИ-4 ФЕВРУАРИ): „ТРИАГОЛНИК НА ТАГАТА“ И „МЕЧ СО ДВЕ ОСТРИЦИ“ МЕЃУ АТРАКТИВНИТЕ НАСЛОВИ

НЕДЕЛНА ПРОГРАМА ВО КИНОТЕКАТА (30 ЈАНУАРИ-4 ФЕВРУАРИ): „ТРИАГОЛНИК НА ТАГАТА“ И „МЕЧ СО ДВЕ ОСТРИЦИ“ МЕЃУ АТРАКТИВНИТЕ НАСЛОВИ

Финалето на кинотечната програма во јануари е во знакот на македонските (ко)продукции СНЕЖАНА НА КРАЈОТ УМИРА, дебитантски игран филм на Кристијан Ристески, НАЈСРЕЌНИОТ ЧОВЕК НА СВЕТОТ на ...
САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА НА ТЕРАКОТНИ ФИГУРИНИ ОД СКУЛПТОРКАТА СОЊА ПОПОВСКА-ТРАЈКОВСКА

САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА НА ТЕРАКОТНИ ФИГУРИНИ ОД СКУЛПТОРКАТА СОЊА ПОПОВСКА-ТРАЈКОВСКА

На 25.01.2023 (среда) со почеток во 19:30 часот, во КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА –Библиотека „Другарче“, ќе биде отворена изложбата со наслов ПЕЧАТ НА ЕМОТИВНИОТ ДОПИР ...
„МИМИ“ НА ДАРИЈАН ПЕЈОВСКИ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА ЈАНУАРСКАТА КИНОТЕЧНА ПРОГРАМА

„МИМИ“ НА ДАРИЈАН ПЕЈОВСКИ СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРОЕКЦИИ НА ЈАНУАРСКАТА КИНОТЕЧНА ПРОГРАМА

Психолошката драма МИМИ, вториот игран филм на Даријан Пејовски, предизвика голем интерес кај публиката. Затоа Кинотеката резервираше дополнителни три проекции на филмот во рамки ...
МАКЕДОНСКИ и ФРАНЦУСКИ ФИЛМОВИ ЗА КРАЈОТ НА ЈАНУАРСКОТО ФИЛМСКО ГРАДИВО

МАКЕДОНСКИ и ФРАНЦУСКИ ФИЛМОВИ ЗА КРАЈОТ НА ЈАНУАРСКОТО ФИЛМСКО ГРАДИВО

МАКЕДОНСКИ и ФРАНЦУСКИ ФИЛМОВИ ЗА КРАЈОТ НА ЈАНУАРСКОТО ФИЛМСКО ГРАДИВО       Кинотечната програма за крајот на јануари избра два македонски играни филмови ...
НАЈГОЛЕМИТЕ НЕГАТИВЦИ НА ФИЛМСКОТО ПЛАТНО: КИНО УТРО 2023 ЗА МАЛИ И ГОЛЕМИ ДЕЦА

НАЈГОЛЕМИТЕ НЕГАТИВЦИ НА ФИЛМСКОТО ПЛАТНО: КИНО УТРО 2023 ЗА МАЛИ И ГОЛЕМИ ДЕЦА

Почнувајќи од  12 јануари (четврток), со по три филмски проекции дневно во попладневните и вечерните часови, Кинотеката и оваа година останува верна на традиционалното ...
ТРИЛИНГ ОД ФИЛМОВИ НА РИСТЕСКИ, МАНЧЕВСКИ И ДРАГОЈЕВИЌ ЗА ПОЧЕТОК НА ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА ВО 2023 ГОДИНА

ТРИЛИНГ ОД ФИЛМОВИ НА РИСТЕСКИ, МАНЧЕВСКИ И ДРАГОЈЕВИЌ ЗА ПОЧЕТОК НА ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА ВО 2023 ГОДИНА

СНЕЖАНА НА КРАЈОТ УМИРА, КАЈМАК и ОД РАЈОТ се трите наслови со кои Кинотеката ја започнува филмската програма во 2023 година. КАЈМАК на Милчо ...