ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ, НАЈНОВОТО ОД ЈАПОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА И НЕКОЛКУ КЛАСИЧНИ ДЕЛА

ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ, НАЈНОВОТО ОД ЈАПОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА И НЕКОЛКУ КЛАСИЧНИ ДЕЛА

Почетокот на јунската кинотечна програма се совпаѓа со почетокот на 12-от ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ, па од 1 до 9 јуни ќе видиме десетина наслови ...
ПРИКАЖАН ДЕЛ ОД ДОКУМЕНТАРИСТИЧКИОТ ОПУС НА МОМИР МАТОВИЌ

ПРИКАЖАН ДЕЛ ОД ДОКУМЕНТАРИСТИЧКИОТ ОПУС НА МОМИР МАТОВИЌ

Вечерва во Кинотеката се одржа авторска вечер на црногорскиот продуцент, режисер, снимател и сценарист Момир Матовиќ. Беа прикажани кратките документарни филмови МЕТРИ НА ЖИВОТ, ...
Авторска вечер на МОМИР МАТОВИЌ, продуцент, режисер и сценарист од Црна Гора

Авторска вечер на МОМИР МАТОВИЌ, продуцент, режисер и сценарист од Црна Гора

В среда, 25.05.2022, со почеток од 19:00 часот, во Кинотека на Северна Македонија ќе се одржи авторска вечер на црногорскиот продуцент, режисер и сценарист ...
„ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ“  ВО НАЈАВА НА 12. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

„ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ“ ВО НАЈАВА НА 12. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Под мотото „Будење на сонот“, годинешното 12. издание на Филозофскиот филмски фестивал (ФФФ) ќе биде обележано во знакот на надреализамот и шпанскиот генијален автор ...
АНТОЛОГИЈА НА СРПСКИОТ ФИЛМ ЗАПОЧНА СО ПРИКАЖУВАЊЕ НА КУЛТНИТЕ НАСЛОВИ ВО КИНОТЕКАТА

АНТОЛОГИЈА НА СРПСКИОТ ФИЛМ ЗАПОЧНА СО ПРИКАЖУВАЊЕ НА КУЛТНИТЕ НАСЛОВИ ВО КИНОТЕКАТА

Со проекција на неповторливиот филм МАРАТОНЦИТЕ ГО ТРЧААТ ПОЧЕСНИОТ КРУГ во Кинотеката стартуваше манифестацијата АНТОЛОГИЈА НА СРПСКИОТ ФИЛМ, организирана од Кинотеката на Северна Македонија, ...