ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...
ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

На 30ти ноември (вторник), со почеток во 20:00 часот, во Кинотеката на Македонија премиерно ќе биде прикажан третиот краток филм за “Старо Скопје”, насловен ...
НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКАТА ОД 10 ДО 18 НОЕМВРИ

Во октомври 2009 година Кинотеката го започна првото претставување на шпанската кинематографија во форма на НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ. Изминативе 12 години соработката меѓу ...
ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

ЕВРОПСКИ ДЕН НА АРТ-КИНОТО: КИНОТЕКАТА СО ПРИЈАТНИ ИЗНЕНАДУВАЊА ЗА ГЛЕДАЧИТЕ

Шестиот по ред Ден на европските киносали кои го негуваат репертоарот со арт (уметнички) филмови ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 ...
ПРОГРАМА НОЕМВРИ 2021 – ПУБЛИКАТА СЕКОГАШ ГИ БИРА ФИЛМОВИТЕ

ПРОГРАМА НОЕМВРИ 2021 – ПУБЛИКАТА СЕКОГАШ ГИ БИРА ФИЛМОВИТЕ

Филмот ТОМА на Драган Бјелогрлиќ, динамична сторија за животот и доживувањата на легендарниот пејач Тома Здравковиќ, како секој вистински филмски хит на Балканот, веќе ...
ПРОГРАМА ЗА 7-МОТО ИЗДАНИЕ НА ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

ПРОГРАМА ЗА 7-МОТО ИЗДАНИЕ НА ЕТНОФФ – Меѓународен студентски фестивал на етнографски филм

Во организација на Македонското студентско етнолошко друштво на 17 октомври (недела) од 17:00 ч. започнува 7-то издание на фестивалот ЕТНОФФ. Програма на фестивалот: 17 ...
„ПЕКОЛОТ“, ПРВИОТ ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ ВО СВЕТСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА,НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКАТА СО ПИЈАНО ПРИДРУЖБА НА МАРИО МАРИЈАНИ

„ПЕКОЛОТ“, ПРВИОТ ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ ВО СВЕТСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА,НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКАТА СО ПИЈАНО ПРИДРУЖБА НА МАРИО МАРИЈАНИ

Дигитално реставрираната верзија на ПЕКОЛОТ, снимен во 1911 г. според епот на Данте, ќе биде прикажана на 19 октомври (вторник), во 20:00 ч. На 19 ...
100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ВО КИНОТЕКА: КРАТКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ И ОТКРИВАЊЕ НА МУРАЛ ВО ЧЕСТ НА ВЕЛИКАНОТ

100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ВО КИНОТЕКА: КРАТКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ И ОТКРИВАЊЕ НА МУРАЛ ВО ЧЕСТ НА ВЕЛИКАНОТ

100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ВО КИНОТЕКА: КРАТКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ И ОТКРИВАЊЕ НА МУРАЛ ВО ЧЕСТ НА ВЕЛИКАНОТ На 7 септември, вторник, во 20:00 ...