КЛАСИЦИ НА СРПСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА: ЗЛАТЕН ПРЕСЕК НА ЕДЕН ФИЛМСКИ ВЕК, пишува: Стојан Синадинов

КЛАСИЦИ НА СРПСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА: ЗЛАТЕН ПРЕСЕК НА ЕДЕН ФИЛМСКИ ВЕК, пишува: Стојан Синадинов

Една кинематографија е онолку добра колку што може да „свари“ различни жанрови, родови и стилови. А еден генерациски или стилски бран во некоја кинематографија ...
МАКЕДОНСКА ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ИГРАН ФИЛМ „ЕКО-СКОП“ НА КОЛЕ МАНЕВ

МАКЕДОНСКА ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ИГРАН ФИЛМ „ЕКО-СКОП“ НА КОЛЕ МАНЕВ

На 5 април (вторник) на пладне во кино-салата на Кинотеката се одржа македонската премиера на краткиот игран филм ЕКО-СКОП на еминентниот македонски сликар и ...
НОВИ ПРОЕКЦИИ НА „УЛИШТЕ“ ЗАРАДИ ГОЛЕМИОТ ИНТЕРЕС КАЈ ПУБЛИКАТА

НОВИ ПРОЕКЦИИ НА „УЛИШТЕ“ ЗАРАДИ ГОЛЕМИОТ ИНТЕРЕС КАЈ ПУБЛИКАТА

Косовскиот игран филм УЛИШТЕ (Hive) на Блерта Башоли (Blerta Basholli) – во кој копродукциски учествуваше и Црна мачка продукција – предизвика голем интерес кај публиката. Кинотеката ќе ...
СЕСТРИ на Дина Дума со награда за најдобра режија на белградски ФЕСТ

СЕСТРИ на Дина Дума со награда за најдобра режија на белградски ФЕСТ

Режисерка Дина Дума ја освои награда за најдобра режија на јубилејното 50. издание на Филмскиот фестивал ФЕСТ во Белград, за својот дебитантски филм СЕСТРИ. ...