Со филмска вечер посветена на Желимир Жилник Кинотеката го отвора Летното кино на 31 мај

Со филмска вечер посветена на Желимир Жилник Кинотеката го отвора Летното кино на 31 мај

Со проекција на култниот филм РАДИ ТРУДОВИ на Желимир Жилник на 31 мај (среда), со почеток од 21 часот, Кинотеката го отвора Летното кино. ...
Интердисциплинарна филмска работилница „Танцот со Киното 2“

Интердисциплинарна филмска работилница „Танцот со Киното 2“

„Танцот со Киното 2“ е интердисциплинарна филмска работилница во соработка со Министерството за Култура и Кинотека на РСМ. Нејзина примарна цел е да го ...
Проектот „…и Aкција!“ го имаше својот втор транснационален проектен состанок во Белград, Република Србија

Проектот „…и Aкција!“ го имаше својот втор транснационален проектен состанок во Белград, Република Србија

Проектот „…и Aкција!“ 2022-1-MK01-KA220-SCH-000089397 поддржан од Европската Унија, во рамките на Еразмус+ програмата го имаше својот втор транснационален проектен состанок во Белград, Република Србија. ...
„Јанѕа“, првиот долгометражен документарен филм посветен на Блаже Конески, вечерва во Кинотеката

„Јанѕа“, првиот долгометражен документарен филм посветен на Блаже Конески, вечерва во Кинотеката

В петок, 5 мај, во Кинотека на Северна Македонија со почеток од 20:00 часот ќе се одржи специјална проекција на „Јанsа“, во режија на ...
„ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ ЗА АНИМАТОРКАТА ТОНКИЦА МИТРОВСКА И ФИЛМСКИОТ КОМПОЗИТОР ЉУПЧО КОНСТАНТИНОВ

„ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ ЗА АНИМАТОРКАТА ТОНКИЦА МИТРОВСКА И ФИЛМСКИОТ КОМПОЗИТОР ЉУПЧО КОНСТАНТИНОВ

Кинотеката, по повод својот „роденден“ на 29 април, секоја година го доделува признанието „Златен објектив“ на филмски работници, кои преку својот професионален ангажман придонеле ...
ДОКУМЕНТАРЦИ ИЛИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ, ПРАШАЊЕ Е СЕГА И (ЗА)СЕКОГАШ

ДОКУМЕНТАРЦИ ИЛИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ, ПРАШАЊЕ Е СЕГА И (ЗА)СЕКОГАШ

Што е реалност, а што фикција? Дали документарците имаат „измислени“ стории и ликови, или играните филмови се само „просто“ огледало на реалноста? Претпочитате игран ...
РЕТРОСПЕКТИВА НА МИЛОШ ФОРМАН: РЕЖИСЕР ОД ПОСЕБНА ФИЛМСКА ПЛАНЕТА

РЕТРОСПЕКТИВА НА МИЛОШ ФОРМАН: РЕЖИСЕР ОД ПОСЕБНА ФИЛМСКА ПЛАНЕТА

Со 21 потпис како режисер на филмови, два „Оскари“ и педесеттина други престижни награди на филмските фестивали ширум светот, и со творештво кое како ...
ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „КИНЕМАТОГРАФИЈАТА НА ДРУГАТА ЕВРОПА“ НА ДИНА ЈОРДАНОВА И НА СПИСАНИЕТО „КИНОПИС“ бр.61

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „КИНЕМАТОГРАФИЈАТА НА ДРУГАТА ЕВРОПА“ НА ДИНА ЈОРДАНОВА И НА СПИСАНИЕТО „КИНОПИС“ бр.61

Во вторник, 04 aприл, 2023 година, со почеток во 12 часот – во просториите на Кинотеката ќе се одржи промоција на книгата „Кинематографијата на ...