ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

Неодамна Милчо Манчевски во Кинотеката ги депонираше односно ги подари 35-милиметарските копии од своите први четири филмови, меѓу кои, секако, е и онаа на ...
ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

Доказ за големиот респект на ЕФА кон нашиот фестивал, во името на традиционално добрата соработка, е испраќањето на угледниот ирски сценарист и режисер Џим ...
ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

На 1 септември годинава се навршија 25 години од премиерното прикажување на дебитантскиот филм ПРЕД ДОЖДОТ на Милчо Манчевски на Филмскиот фестивал во Венеција ...
ПОРТРЕТ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: НЕКОНФОРМИЗМОТ ОД ИНЦИДЕНТ ДО САМОЕГЗИЛ

ПОРТРЕТ НА КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ: НЕКОНФОРМИЗМОТ ОД ИНЦИДЕНТ ДО САМОЕГЗИЛ

Стојан Синадинов Има нешто неодоливо во филмографијата на Кирил Ценевски, нешто што неговиот филмски опус го прави посебен. Тоа е концентрацијата на филмови и ...
55. години од постоењето на Кинотеката „Златна врата“ во Сплит, пишува Игор Анѓелков

55. години од постоењето на Кинотеката „Златна врата“ во Сплит, пишува Игор Анѓелков

Деновиве во Сплит е актуелен 12. Фестивал на медитерански филм (ФМФС), кој освен проекциите од официјалната конкуренција во ударниот термин од 21.30 во летното ...
ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

ШИТКАЧИ ИЛИ ТАПКАРОШИ: ПРЕПРОДАВАЧИ ОД СЕНТИМЕНТАЛНОТО МИНАТО, пишува Стојан Синадинов

Кога последен пат сте виделе „шиткач“ или „тапкарош“ пред некоја киносала? „Шиткач“, термин од скопскиот сленг (во дигиталните речници на англиски: ditcher, a person ...
МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

МАСТЕР КЛАС НА КАРЕН ШАХНАЗАРОВ: ФИЛМОТ Е ЦЕЛИОТ МОЈ ЖИВОТ

Со филмот ИСЧЕЗНАТА ИМПЕРИЈА (Исчезнувшая империя/Vanished Empire) на Карен Шахназаров (Karen Shakhnazarov) заврши циклусот „РУСКА ЗИМА“: МЕСЕЦ НА КЛАСИЧЕН И СОВРЕМЕН РУСКИ ФИЛМ. Ревијата на 25те наслови ...
ПОТРАГА ПО ВИСОКАТА ВЕРНОСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ, пишува Стојан Синадинов

ПОТРАГА ПО ВИСОКАТА ВЕРНОСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ, пишува Стојан Синадинов

Македонската кинематографија минатата година „неплански“, но од оправдани причини, се присетуваше на животот и делата на неколку нејзини доајени – заради нивното заминување од ...
МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА ПО ПАДОТ НА КОМУНИЗМОТ, пишува Атанас Чуповски

МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА ПО ПАДОТ НА КОМУНИЗМОТ, пишува Атанас Чуповски

  Сите права за ова издание се заштитени со закон. Забрането е копирање, умножување и објавување на делови или на целото издание во печатени и ...
  • 1
  • 2