Вера Кличкова: филмското наследство на пионерот на визуелната етнологија – СЕЗОНА НА ФИЛМСКИ КЛАСИЦИ

Вера Кличкова: филмското наследство на пионерот на визуелната етнологија – СЕЗОНА НА ФИЛМСКИ КЛАСИЦИ

И летово продолжува проектот „Сезона на филмски класици“ / #АSeasonofClassicFilms на Европската асоцијација на кинотеки / @AssociationdesCinemathequesEuropeennes, во кој,  учествува и Кинотеката на Република ...
140 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА МИЛТОН МАНАКИ: ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ ВО РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛОТ НА НЕМ И КЛАСИЧЕН ФИЛМ

140 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА МИЛТОН МАНАКИ: ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ ВО РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛОТ НА НЕМ И КЛАСИЧЕН ФИЛМ

Кинотеката ја чествува 140-годишнината од раѓањето на Милтон Манаки. По тој повод во фоајето на Кинотеката, за времетраењето на ФЕСТИВАЛОТ НА НЕМ И КЛАСИЧЕН ...
43. „БРАЌА МАНАКИ“: „ЗЛАТНА КАМЕРА 300“ ЗА РУБЕН ИМПЕНС ЗА ФИЛМОТ „ОСУМ ПЛАНИНИ“

43. „БРАЌА МАНАКИ“: „ЗЛАТНА КАМЕРА 300“ ЗА РУБЕН ИМПЕНС ЗА ФИЛМОТ „ОСУМ ПЛАНИНИ“

Приказните се живи додека има која да ги раскажува. Приказните кои се раскажуваат на фестивалот „Браќа Манаки“ се од оние првите приказни, приказните со ...
Започна 43. „Браќа Манаки“: Врачена „Златна камера 300“ за животно дело на Ентони Дод Ментл

Започна 43. „Браќа Манаки“: Врачена „Златна камера 300“ за животно дело на Ентони Дод Ментл

Реалноста не е доволна. Токму затоа од неа се раѓа копнежот по нова реалност, така ги создаваме уметничките светови, во кои ја наоѓаме ширината ...
„Големата ѕвезда на македонскиот филм“ постхумно за филмскиот продуцент Горјан Тозија

„Големата ѕвезда на македонскиот филм“ постхумно за филмскиот продуцент Горјан Тозија

Наградата на ДФРМ „Големата ѕвезда на македонскиот филм“ постхумно ќе биде доделена на филмскиот продуцент Горјан Тозија. „Големата ѕвезда на македонскиот филм“, награда која ...
43. ИФФК „Браќа Манаки“ најавува обемна филмска програма и ѕвезди

43. ИФФК „Браќа Манаки“ најавува обемна филмска програма и ѕвезди

Годинава фестивалот „Браќа Манаки“ е пообемен и по гости и по програма во однос на минатогодишното издание. Имаме над шеесет филмови, три жирија, исклучително ...
Ентони Дод Ментл влегува во Клубот на великаните на фестивалот „Браќа Манаки“

Ентони Дод Ментл влегува во Клубот на великаните на фестивалот „Браќа Манаки“

Автор: Благоја Куновски – Доре Истакнатиот британско-дански кинематографер Ентони Дод Ментл (Anthony Dod Mantle) е лауреат на четириесет и третото издание на фестивалот „Браќа ...
43. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ од 20-27 август: Ги чествуваме оние кои се пионери во кинематограферската работа

43. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ од 20-27 август: Ги чествуваме оние кои се пионери во кинематограферската работа

Годинава ИФФК „Браќа Манаки“ ќе се одржува од 20-27 август во Битола. -Годинава фестивалот ќе трае подолго, ќе трае осум дена и ќе изобилува ...